Belföld

Sietni kell, ha pénzt akar

Matolcsy György javaslata szerint az érintett cégek 2011. október 20-ig kérvényezhetik a visszatartott áfa kiutalását.

Matolcsy György javaslatának célja, hogy eleget tegyen az Európai Bíróság “ítéletében foglaltaknak”. Az elõterjesztés szerint “az adózó – választása szerint – kérelemmel igényelheti vissza azt az összeget, amelyet az Áfa tv. hatályon kívül helyezett rendelkezései miatt korábban vissza nem igényelhetõ összegként vallott be, vagy rendes áfabevallásában kérheti vissza, számolhatja el, mint fizetendõ adót csökkentõ tételt”.

Október 20-ig kérelmezhetik az érintett cégek, hogy az adóhivatal visszautalja a jogtalanul visszatartott áfakifizetéseket – olvasható a kormány törvényjavaslatában.

Mint ismert, az Európai Bíróság a közösségi joggal ellentétesnek nyilvánított azt a magyar gyakorlatot, amely korlátozta a cégek áfa-visszaigénylését. Mivel e pénzek visszautalását jelenleg egyetlen jogszabály sem teszi lehetõvé, a törvényt kell módosítani. A kormány javaslata szerint a visszautalás nem automatikus, a határidõ jogvesztõ. Nehéz megbecsülni, mekkora pénzrõl van szó, korábban a kormány 200-250 milliárd forintra becsülte az összeget. Földes Balázs, a KPMG adótanácsadója – lapunknak írt cikkében – azt is érdekesnek tartja, hogy a kormány a kifizetetlen számlák utáni áfát még idén kiutalná a vállalkozásoknak, ugyanakkor 40 milliárd forintnyi költségvetési többletbevételt kíván elérni idén az áfa hatékonyabb beszedésébõl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik