Belföld

Orbánnál van a Sándor-palota kulcsa

Magának készíti elő a terepet Orbán Viktor, vagy a köztársasági elnök posztja megmarad reprezentatív feladatnak – ez a kérdés dőlhet el többek között azzal, ha kiderül, kit jelöl a Fidesz államfőnek. Orbán nélkül senkinek sincs esélye.

Nincs verseny, de a végeredményt Viktor hirdeti ki – mondta el az fn.hu-nak egy, a Fideszben zajló államfőkeresési folyamatokat jól ismerő forrás. Úgy tudjuk, Vízi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke és Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke esélyes a posztra.

Információink szerint Schmitt jelölése csak átmeneti időre szólna, mert Orbán Viktort is „érdekli”, milyen a Sándor-palotában dolgozni. Ez a terv egyébként nem új keletű, két éve Stumpf István, volt kancelláriaminiszter „el tudta képzelni”, hogy Orbán Viktor – némi közjogi előkészítés után – államfővé választatja magát.

Aktívabb szerepkör

villámválasztás

Sólyom László mandátuma augusztus 5-én lejár, az Országgyűlésnek július 6-ig meg kell választania az új államfőt. A Fidesznek ezért a június 28-i frakcióülésen meg kell neveznie jelöltjét. Azt is bejelentették, hogy 29-én már szavaznak a jelöltről.

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ politológusa nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a leendő köztársasági elnök személyét illetően, azt viszont elmondta, hogy Orbán Viktor valószínű csak akkor vállalná el ezt a pozíciót, ha az a mostanitól egy lényegesen aktívabb szerepkörré változik. Sólyom László is egyébként már az a fajta köztársasági elnök, aki lényegesen tevékenyebb magatartást tanúsított elődeihez képest. Mindehhez viszont a kormányformát kellene megváltoztatni, ami számos problémába ütközhet.

„Orbán Viktor még a választások első fordulója alkalmával tette azt a kijelentést, hogy nem kívánja megváltoztatni a jelenlegi kormányformát. De a véleménye e téren természetesen még változhat. Mindemellett elég erős hallgatás tapasztalható a Fidesznél, hogy kit szeretnének látni a Sándor- palotában. Persze felmerült Schmitt Pál, Vízi E. Szilveszter és még jó pár ember neve, de emiatt a bizonytalanság miatt én ezt csak pletykának tartom”- jegyezte meg a politológus, aki hozzátette, hogy ő személy szerint Vízi E. Szilvesztert tartja a legesélyesebbnek.

Lapunk felkereste Stumpf Istvánt, aki elfoglaltságra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

Jelöltek és önjelöltek

2010-ban annak, hogy valaki Orbán Viktor megkerülésével lehessen államfő, minimális az esélye. Jelöltek azért akadnak. Sólyom Lászlót például egyre többen bírnák maradásra és úgy tudni, a jelenlegi köztársasági elnök vállalná is az újrázást, ha megfelelő lenne a támogatottsága.

Szintén vállalná az MSZP jelöltje Balogh András, igaz a jelenlegi thaiföldi nagykövet maga is úgy nyilatkozott, hogy megválasztásával kapcsolatban „nincsenek illúziói”. Lendvai Ildikó, a szocialisták elnöke négy okot sorolt Balogh mellett: egyrészt a tudományos és szakmai munkájával Magyarország és a nagyvilág kapcsolatait szolgálja Balogh András, a megbékélést és az együttműködést képviseli, bátor, mert tudja, hogy mire számíthat és kicsit személyesebbre véve azt is mondta, hogy Balogh András „szereti a szépet, a nőket is, és meg is fordul utánuk” – tudósított az MTI.

Nem tudni, hogy Morvai Krisztina szereti-e a szépet, az azonban biztosnak tűnik, hogy az államfői posztra legkorábban bejelentkező jobbikos EP-képviselőből még jelölt sem lesz, mert ahhoz legalább ötven parlamenti képviselő támogatását kellene bírnia, ám a Jobbik 47 képviselővel – és időnként a független Molnár Oszkárral – rendelkezik az Országgyűlésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik