Belföld

Gizinek az SZDSZ után is van élet

Az fn.hu utánajárt, mi lesz a sorsa az SZDSZ leghűségesebb tagjának, aki közel tíz évig szolgálta (és védte) a liberális pártot, és volt bátorsága a Gizella utcai székház udvarára csinálni.

Félő volt, hogy a nagy széthullásban az SZDSZ vezetése megfeledkezik Giziről, a párt kutyájáról. A behemót fehér szőrtömeget még Persányi Miklós – akkori környezetvédelmi miniszter – ajándékozta az akkori liberális pártnak, 2003-ban. Az SZDSZ ügyvivői rendkívüli ülésen határoztak arról, hogy Gizi feladata a Gizella utcai székház őrzése.

Már a kutya se kiváncsi (Fotó: MTI)

Már a kutya se kíváncsi (Fotó: MTI)

Az fn.hu megkereste Horn Gábort, az SZDSZ egykori kampányfőnökét, aki már a választások éjszakáján közölt első eredményeknél sejtette, hogy a kutya (és az SZDSZ) sorsa kilátástalanná vált. „Még vasárnap éjjel feltárcsáztam a székházat, hogy Giziről érdeklődjek. Felmerült, hogy akár örökbe is fogadjam, de – mint kiderült – már megelőztek” – mondta Horn.

A kék szemű, bújós őrkutyát ugyanis a székház egyik biztonsági őre, aki civilben a Fehérkereszt Állatvédő Liga aktivistája, viszi haza, és segít új gazdát is találni. Az új helyről annyit tudunk Szilágyi Istvántól, a Fehérkereszt vezetőjétől, hogy a politikai élettől távol van, Gizi pedig egy komfortos kertes házban töltheti nyugdíjas éveit.

kicsit büdös, de barátságos

Béki Gabriellának kellemes emlékei maradtak Giziről. Elmondása szerint rendkívül barátságos, nyugodt eb volt, nem harapott és nem molesztált soha senkit. Szemeiben mindig kiolvasható volt valami nagy szomorúság, ami minden bizonnyal még a menhelyen eltöltött időkből ragadt rá.

Eörsi Mátyás is csak pozitívan tudott nyilatkozni a párt kedvencéről. Elismerte, hogy Gizi „bevetése” annak idején egy kampányfogás volt, de hamar a szívéhez nőtt mindenkinek. Eörsi elmondása szerint Gizi mindig barátságos eb benyomását keltette, ő maga is gyakran megsimogatta a kicsit büdös, de kedves jószágot.

Pető Ivánnak nincsenek maradandó emlékei a kutyával kapcsolatban, mivel ritkán találkozott vele. Hozzátette, hogy kapcsolatuk azért volt ilyen felületes, mert ő már gyakorlatilag kivonult a politikai életből, mikor Gizi érdemi szerepet kezdett játszani a párt életében.

Arról nincs információnk, hogy az SZDSZ tagjai közül hányan vennék még igénybe a Fehérkereszt nyújtotta menedéket, az azonban biztosnak látszik, hogy a párt végleg elhagyja a Gizella utcai épületet és egy IX. kerületi irodaházban bérelnek maguknak néhány szobát.

kuncze gábor a kutyáról 2005-ben

Az Index interjújának részlete:

Mi a helyzet Gizivel, a párt kutyájával?

Gizi nagyon jól van. Egy baromi helyes kutya. Mindenki szereti, sokan reggel úgy jönnek, hogy hoznak neki valami csemegét. Ha elmegyünk és bezárjuk az ajtókat, Gizié az udvar, és ő ezt minden négyzetméterén képes jelezni, úgyhogy körültekintően kell közlekednünk.

A Napi Ász azt írta, Gizi időnként elcsámborog.

Ha nyitva felejtjük a kaput, azonnal elmegy új szavazókat toborozni, de azért egy-két nap után mindig visszajön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik