Belföld

Navracsics szerint adócsökkentéssel könnyebb lett volna

A Fidesz szerint az ország kisebb veszteséggel vészelte volna át a gazdasági válságot, ha a kormány radikális adócsökkentést hajt végre. Az ellenzéki párt ezt már 2006 tavaszán javasolta - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggel műsorában a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics Tibor szerint nem lehet önmagában, külön értékelni a Bajnai-kormány egy évét, azt csak a nyolcévnyi szocialista-szabad demokrata kormányzással, de legalábbis az elmúlt négy évvel együtt kell vizsgálni. A Fidesz frakcióvezetője erről az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.

Az ellenzéki politikus indoklásul elmondta: Bajnai Gordon kormánya valójában semmiben nem különbözött a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormány vagy kormányok politikájától, azt folytatatta, némi kapkodással és válságkezeléssel fűszerezve. Igaz ez a személyzeti politikára is, hiszen nagyrészt ugyanazok az emberek vállaltak szerepet a Bajnai-kormányban is, akik a Gyurcsány-kabinet emblematikus figurái voltak, és már csak azért is egyben kell vizsgálni az elmúlt időszakot, mert maga Bajnai Gordon a megelőző időszakban mint gazdasági miniszter, az európai uniós forrásokat felügyelő, különböző tárcákat vezető miniszterként részese volt az elmúlt évek gazdasági mélyrepülésének – sorolta Navracsics Tibor.

Nem volt érdemi kormányzati politika

Navracsics Tibor emlékeztetett: amikor tavaly áprilisban Bajnai Gordon letette az esküt, addigra már aláírták a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodást és az Európai Unióval kötött hitelszerződést. A frakcióvezető szerint ennek következtében értékelvűségét tekintve nem volt kormányzati politika az elmúlt egy évben, nem történt más, mint a hitelszerződés pontjait, kötelezettségvállalásait hajtotta végre a Bajnai-kormány.

A kérdésre, hogy volt-e olyan kormányzati intézkedés, amivel a Fidesz egyet tud érteni, Navracsics Tibor azt felelte: pártja 2006 nyara óta világossá tette, hogy nem ért egyet azzal az iránnyal, amerre Magyarország halad. A második Gyurcsány-kormány megalakulását követően a hazugságok beismerése és a megszorításokra épülő kormányzati politika a Fidesz számára elfogadhatatlan volt – emlékeztetett.

Az adócsökkentés segített volna

Navracsics Tibor szerint ha a 2006-os választások után végrehajtják a Fidesz által szorgalmazott radikális adócsökkentést, akkor Magyarország sokkal kisebb veszteséggel vészelte volna át a gazdasági válságot. A frakcióvezető hangsúlyozta: a gazdasági növekedés már 2006 óta nem érte el az évenkénti egy százalékot, vagyis valójában a magyar gazdaság már évekkel azelőtt stagnált, hogy a világgazdasági válság kitört volna.

A kérdésre, hogy az adócsökkentés a jelenlegi helyzetben is indokolt-e, a Fidesz frakcióvezetője azt felelte: szükség van az adócsökkentésre. A politikus ugyanakkor utalt az Állami Számvevőszék kedden nyilvánosságra került jelentésére az idei költségvetésről, és ennek kapcsán Navracsics Tibor azt mondta: most már óvatosabban kell fogalmazniuk. Az adócsökkentést meg kell lépni, azonban hogy lehetséges-e, az csak akkor derül ki, ha megtörtént az átadás-átvétel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik