Belföld

Kósa Lajos feljelentést tesz

Büntetőfeljelentést tesz Kósa Lajos annak kapcsán, hogy egy interneten közzétett felvételen egy férfi vesztegetéssel vádolja őt és Debrecen vagyonkezelő cégét. A Fidesz alelnöke, a cívis város polgármestere szerdán a debreceni városházán újságírók előtt írta alá a feljelentést.

Közben szerdán több napilap is arról számolt be: valótlan állításokat tartalmaz és kényszer hatása alatt született a videofelvétel. Kósa Lajos közölte: hozzá van szokva a rágalmazásokhoz választások előtt. Emlékeztetett rá, hogy 2002-ben örömlányokkal hozták összefüggésbe, 2006-ban pedig az úgynevezett “Sutka-levéllel” próbálták lejáratni. Eddig mindegyik kapcsán indított jogorvoslati eljárást, amit megnyert.

A politikus kijelentette: semmi nem igaz abból, ami a videón elhangzott, amit azóta a nyilatkozó férfi s megerősített, mondván, hogy kényszerítés hatására, a Nemzetbiztonsági Hivatal nyomására tett. Kósa Lajos ugyanakkor – mint kijelentette – fel van háborodva az ügy miatt. “Vérfagyasztónak” nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején, amikor Szilvásy György felügyelte az NBH-t ilyen megtörténhetett, de nem ez volt az egyetlen – utalt például az UDZ-ügyre.

Reményét fejezte ki, hogy a rendőrség kideríti, hogyan történhetett mindez. Kérdésre válaszolva, a DEGA Kft.-vel kapcsolatban Kósa Lajos elmondta: korábban 50 millió forinttal támogatta a cég Vadkakasok városi-egyetemi közös csapatát.

Az önkormányzatnak jelenleg két ügye van a céggel: az egyik, hogy a Dega tiltakozott egy szabályozási terv módosítása ellen, amit a helyhatóság – saját érdekét előtérbe helyezve – nem vett figyelembe. A másik: a Dega kérte egy tulajdonában lévő terület átminősítését azzal az indokkal, hogy az önkormányzat ott gazdasági övezetet kíván kialakítani. Ez nem így van, a föld tehát marad mezőgazdasági terület – magyarázta Kósa Lajos. A politikus a választási kampány kapcsán kijelentette: a szocialisták méltósággal is tudomásul vehetnék, hogy elveszítik a választásokat. Ehelyett kétségbe vannak este, kapkodnak, gátlástalanok, pedig bármivel állnak elő, semmi esélyük nincs – mondta Kósa Lajos.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája szerint hamisak azok az állítások, amelyek a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) bármilyen módon összekapcsolják azzal, hogy kikerült a világhálóra egy Kósa Lajos debreceni polgármestert vádoló anyag.

A nemzetbiztonsági iroda az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az NBH Rónai Attilával, a videón szereplő személlyel semmilyen kapcsolatban nem állt, és így nem alkalmazhatott semmiféle pressziót, kényszerítést vele szemben. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a törvényesség maximális betartásával végzik feladatukat – áll a közleményben.
Kontrát Károly (Fidesz) szerdai sajtótájékoztatóján azt követelte a titokminisztertől, hogy azonnal adjon számot arról: valóban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) emberei kényszerítettek-e egy férfit arra, hogy Kósa Lajost lejárató vallomást tegyen. Az ellenzéki párt képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat.

Az ügy előzménye, hogy szerdán több napilap is arról számolt be: valótlan állításokat tartalmaz és kényszer hatása alatt született az az interneten közzétett videofelvétel, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolja Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármestert és a város vagyonkezelő cégét.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap a birtokába jutott rendőrségi feljelentésre hivatkozva azt írta: a videó szereplőjének, Rónai Attilának az olajszőkítési ügyekben ismertté vált Portik Tamás mutatott be két férfit, akik azt állították, az NBH-tól jöttek, és Kósa Lajosról gyűjtenek adatokat. A két lap által közölt feljelentés szerint a Kósa Lajost rágalmazó videót 2007-ben vették fel, az egyik, magát NBH-sként bemutató férfi vezényletével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik