Belföld

A Fidesz visszalépett, a Duna Tv követte

Nagy valószínűséggel nem lesz többpárti vitaműsor a közszolgálati televíziókban a választások előtt. Úgy tudjuk, hogy az MTV nem is tervez ilyen jellegű adássorozatot, a Duna Televízió pedig a héten lemondta a pártok képviselőinek vasárnapi programismertetését. Az fn.hu információja szerint a Fidesz visszalépése miatt marad el a vita a Dunában.

A Nemzet Televíziója még február elején harangozta be, hogy a 2010-es választásokat megelőző hetekben rendkívüli tematikus műsorokkal jelentkezik. Ezekben az akkori tájékoztatás szerint azok a pártok kaptak volna megszólalási lehetőséget, melyek a legutóbbi parlamenti, illetve európai parlamenti választásokon elérték az 1 százalékot.

„A hét párt képviselője választási műsorainkban ugyanannyi időt kap a négy témakört (egészségügy, gazdaságpolitika, szociálpolitika, nemzetpolitika) felölelő kérdések megválaszolására, így biztosítva nekik, hogy azonos körülmények között ismertethessék programjaikat”- nyilatkozta korábban Németh Árpád, a Duna Televízió főszerkesztője, a televízió Választási Kabinetjének tagja.

Hét párt, négy kérdés, nyolc perc

A játékszabályokat minden párt elfogadta, a műsor szerkesztői pedig elkezdték a vitákra való felkészülést. Az első adás dátumát most vasárnapra tűzték ki. A szerkesztői koncepció az lett volna, hogy a nézők a Heti Hírmondó című közéleti műsor keretein belül ismerhessék meg a pártok véleményét szociálpolitikai témában. A hét szakpolitikus négy kérdést kapott volna, aminek a kifejtésére nyolc perc állt volna rendelkezésre.

Kedden délután azonban e-mailt kaptak a pártok sajtósai, amiben a csatorna arról tájékoztatta őket, hogy az előzetes tervekkel ellentétben nem sikerült tető alá hozni a műsort, ezért tárgytalan a meghívás. Indok nem volt, de az fn.hu úgy tudja, hogy a Fidesz visszalépése miatt döntött úgy a televízió vezetése, hogy hat párttal nem csinál vitát.

A Fidesz visszalépett, a Duna Tv követte 1

A nagyok nem akarták?

Megkérdeztük Bódis Gábor hírigazgatót, aki közölte, hogy nem egy, hanem több párt visszalépése miatt marad el az adás. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan ki nem akart élni a szereplés lehetőségével, nem kaptunk választ. A választási műsorok főfelelőse ugyanakkor azt mondta, hogy két nagy erő nélkül nincs értelme ilyen típusú műsort csinálni. Tehát, ha sorra vesszük a meghívottak listáját – Fidesz-KDNP, MSZP, Munkáspárt, Jobbik, LMP, SZDSZ-MDF, MCF Roma Összefogás-, akkor kizárásos alapon a Fidesz és az MSZP torpedózhatta meg a szerkesztők elképzeléseit.

Megkerestük a szocialisták sajtóosztályát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők szívesen részt vettek volna a műsorban. Már ki is jelölték azt a politikust, aki az előre megbeszélt témában képviselte volna az MSZP-t.

A Fidesz sajtófőnöke a vitával kapcsolatban azt közölte, hogy választási vitaműsornak akkor van értelme, ha már lehet tudni, hogy egyáltalán mely jelölőszervezetek indulnak a választáson. Hogy később esetleg részt vesz-e a Fidesz hasonló műsorban Havasi Bertalan úgy vélte, a kérdés feltétele így idő előtti.

Bódis Gábor hírigazgató sajnálja, hogy nem lesz vita, de abban bízik, hogy legalább a határon túli kérdésekben sikerül egy stúdióba terelni a pártokat.

Döntsék el a pártok

Az MTV-nél nagy vonalakban már megvan, hogy mi lesz a választási menetrend. Ami már biztos, hogy az országos listát állító pártoknak lehetőségük lesz arra, hogy 25 percben kifejthessék véleményüket. Sorsolás dönti majd el, hogy ki, mikor szerepelhet.

A programismertető beszélgetéseket még nagypéntek előtt műsorra tűzik. Az interjúkat Jegyes-Tóth Kriszta, Mészáros Antónia, Süveges Gergő és Nika György készíti majd.

A Magyar Televízió sajtóosztálya ugyanakkor közölte, hogy többpárti vitát nem szervez, de ha az érintett szervezetek megállapodnak, akkor az MTV készen áll arra, hogy közvetítse a miniszterelnök-jelöltek és a pártelnökök egy vagy több vitáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik