Belföld

Bajnai: gyalázatos támadás történt

Bajnai Gordon miniszterelnök mély megdöbbenését fejezi ki és a leghatározottabban elítéli a budapesti szlovák nagykövetséget ért szerda hajnali Molotov-koktélos támadást.

A támadás köztörvényes bűncselekmény, annak is az egyik leggyalázatosabb formája. Ennek a szégyenteljes eseménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, azt állampolgárságtól, pártállástól és világnézettől függetlenül minden jóérzésű, civilizált ember elítéli.
A kormányfő bízik benne, hogy a rendőrség mihamarabb elfogja az elkövetőket. Bajnai Gordon utasítására szerdán megerősítették a budapesti szlovák nagykövetség épületének rendőri védelmét.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a tettes ezzel a cselekedettel a szlovákiai magyarság ellen is bűncselekményt követett el. Hangsúlyozta: ami történt, súlyosan árt a szlovákiai magyarságnak, akik – a szlovák kormány politikája és a nyelvtörvény szigorítása miatt – amúgy is nehéz helyzetben vannak. Mint mondta, a Molotov-koktélos támadás hozzájárul Magyarország nemzetközi tekintélyének csorbításához is.
Szili Katalin kitért arra: békés eszközökkel, politikai-diplomáciai megoldással elejét kell venni a szlovák kisebbségpolitikai problémák miatt egyre ellenőrizhetetlenebbé váló folyamatok elmérgesedésének.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint ha egy magyar ember követte el ezt a cselekményt, akkor mindenkiben tudatosítani kell, hogy ezzel nagyon súlyos kárt okoz a felvidéki magyarság számára, és jelentős támogatást nyújt a szlovák nacionalizmusnak.
A politikus közölte: értetlenül áll az előtt a helyzet előtt, hogy a magyar rendészeti és titkosszolgálati szervek nem akadályozták meg a cselekmény elkövetését.

Szerda hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére; a palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett.
A követség elleni támadást Sólyom László köztársasági elnök is elítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik