Belföld

Beazonosítható-e a kislétai gyilkos fegyver?

Az FN.hu annak járt utána, mennyire azonosítható be a vadászpuska a talált töltényhüvely vagy sörét nyomán, illetve miért is használják különösen illegális célokra, emberölésre.

Kislétán egy sörétes puskával öltek meg egy 45 éves roma asszonyt, 13 éves kislányát pedig megsebesítették. A fegyverszakértői vélemény kimutathatja, hogy a kislétai romagyilkosságnál használt vadászfegyver azonos-e a romák elleni támadássorozatban eddig bevetett lőfegyverek valamelyikével.

„A megtalált sörét nem használható beazonosításra, míg a töltényhüvely alapján esetleg megállapítható a fegyver típusa” – mondta az FN.hu-nak Kis Álmos Péter fegyverszakértő. Erre egyrészt akkor van lehetőség, ha fegyvert is találnak a helyszínen, akkor ugyanis megállapítható, hogy abból lőtték-e ki. Másrészt korábbi esetekből származó töltényhüvelyekkel is összevethető. „A töltényhüvelyek alapján a fegyver típusa azonban csak akkor azonosítható be, ha vadászpuskáról van szó, és abban az esetben is maximum annyit lehet megmondani róla, hogy dupla csövűről vagy ismétlőpuskáról van-e szó, a gyártmányt azonban nem lehet megállapítani” – hangsúlyozta lapunknak Kis Álmos Péter.

A fegyverszakértő szerint azért is használják előszeretettel illegális célokra, emberölésre a vadászpuskát, mivel nehéz beazonosítani, könnyebb használni, mint a golyós fegyvert, könnyebben rejthető, valamint jobbak a ballisztikai tulajdonságai.

Romák elleni támadások (kronológia képekben) - KÉPGALÉRIA!

Romák elleni támadások (kronológia képekben) – KÉPGALÉRIA!

Ám a vadászpuska beazonosítását az is nehezítheti, ha a fegyver használója a használat után kicseréli vagy kicserélteti a két fő alkatrészt (az ütőszeget és a hüvelyvonót), amelyek a lövés után nyomot hagynak a töltényhüvelyen. Ha sor kerül erre a mindössze 5-10 perces műveletre, akkor már a hüvely alapján sem lehet beazonosítani a fegyvert. A szakértő szerint az alkatrészek cseréje helyett inkább az dívik a gyakorlatban, hogy a lövöldözés után az elkövető rendszerint eldobja, elássa a fegyvert, hogy ne lehessen hozzá kötni a fegyvert.

vadászpuska-kisokos

A vadászfegyver használatához rendőrségi és vadászengedély szükséges. Két fő típusa létezik: a dupla puska, ahol a két cső egymás mellett helyezkedik el (ezt főleg vadászatra használják), valamint az úgynevezett bock rendszerű, amikor is a két cső egymás felett található (ez a fajta sportlövészetre is alkalmas). Azonban egyéb változatai is léteznek, mint például a csúszókaros sörétes puska, amelyet szintén széles körben alkalmaznak céllövészetre, vadászatra, valamint a lefűrészelt csövű sörétes puska.

A vadászpuska 12-es, 16-os és 20-as kaliberrel használható, itthon a legelterjedtebb a 12-es kaliberű, míg a a 20-ast a jó lövők használják. Elsősorban kisvadra (prémes, tollas) használják, illetve vaddisznóhajtásra.

A vadászpuska ára 50-60 ezer forinttól egészen a csillagos égig terjedhet. A töltény ára 50-60 Ft/db – tudta meg az FN.hu egy budai fegyverüzlet szakemberétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik