Belföld

Visszalép a gazdasági miniszterjelölt

Visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől, miután a Transparency International levélben figyelmeztette Bajnai Gordont, hogy a Vahl Tamás által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett. A kormányszóvivő szerint Bajnai kérte a lépésre.

Visszalép a gazdasági miniszterjelölt 1A miniszterjelölt visszalépését Podolák György, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke jelentette be csütörtökön a bizottsági ülés elején.

Podolák elmondta: az ülés előtt Vahl Tamás arról tájékoztatta, hogy a személyét ért erőteljes médiatámadások miatt visszalép a jelöltségtől, mert nem akarja akadályozni az új kormányt hatékony működésében. Vahl Tamás döntését a Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt személyes beszélgetés alapján hozta meg – tette hozzá.

Majd kiegészül a kormány

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: Bajnai Gordon nem kérdőjelezi meg továbbra sem Vahl Tamás hozzáértését és személye tisztességét, ám egy ilyen helyzetben a visszaléptetés mellett döntött.

A miniszterelnök egy héten belül nevezi meg, kit jelöl Vahl helyett. A kiválasztási szempontok azonban nem változnak: szakmai kompetenciát és a válságkezelésre való alkalmasságot vár az aspiránstól – mondta a kormánszóviviő.

Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után közölte: Vahl Tamás visszalépése nem befolyásolja a jövő hétfői miniszteri eskütételeket. A miniszterelnök kijelöli azt a tárcavezetőt, aki átmenetileg helyettesíti majd a gazdasági minisztert – mondta a további ügymenetről az Országgyűlés elnöke.

“Túl nagy teher lett volna”

“Vannak tapasztalataim és voltak terveim, sajnálom, hogy nem tehettem
többet a magyar gazdaságért”- fogalmazott visszalépésével kapcsolatban
Vahl Tamás. Hangsúlyozta, hogy egy politikai ambíciók nélküli, csupán
egyéves feladatra jelentkező válságkezelő kormány esetében túl nagy
terhet jelent még a legkisebb gazdasági ügy is, “amelyből nagy
politikai ügy kavarható”. “Ezt a terhet csak a visszalépésemmel tudtam
levenni a formálódó szakértői kormányról. Mindez persze inkább minősíti
hidegháborús viszonyainkat, mint a konkrét ügyet – jelentette ki.

Vahl Tamástól azt várta volna Bajnai, hogy piacokat szerezzen a magyar vállalatoknak, s olyan gazdasági intézkedéseket vezessen be, amelyek növelik Magyarország tőkevonzó képességét. Vahl saját elmondása szerint éppen ezért mondott igent Bajnai felkérésére, mert személyes meggyőződése volt, hogy a magyar gazdaság egyik sokat tapasztalt vezetőjeként hozzá tud járulni a válságkezelő program hatékony működéséhez.

Korrekt vagy bukott ember?

Vahl
Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját
nagy mértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik –
nyilatkozta Horváth Csaba MSZP-s képviselő, a kancelláriaminiszter poszt várományosa. Ez komoly terhet jelentett
volna a kormányzatnak – tette hozzá.

Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére – így reagált Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön a visszalépés hírére.Ismét bebizonyosodott, hogy az MSZP-SZDSZ kormány a reménytelenség kormánya – fogalmazott a Fidesz politikusa.

Fekete pontok a múltban: SAP, AAM

A Transparency International (TI) szerdán jelezte kifogásait a jelöltel szemben. Hangsúlyozták egy olyan kormányban, amelynek deklarált célja a korrupció visszaszorítása, egy olyan szakembert jutna miniszteri székhez, akinek magának is volt korrupciós ügye. Vahl Tamás annak az SAP-nak volt a vezetője, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (majd a Fővárosi Bíróság, és jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla) is elítélt kartellezés miatt. Az eset röviden arról szólt, hogy az IBM-re, az SAP-ra és az ISH Kft.-re másfélmilliárdos bírságot szabtak ki, amiért kartellbe tömörülve nyerték meg egyetemek informatikai közbeszerzéseit. Az SAP-nak a büntetés 690 millió forintjába került.

A TI álláspontja szerint egy ilyen szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető, amiért arra kérték Bajnai Gordont vonja vissza jelölését.

Vahl Tamás megnevezéséig sem vezetett egyenes út. A gazdasági és fejlesztési tárca vezetésére – a Figyelő információi szerint – Bajnai Gordon előbb Beck György Vodafone-vezért kérte fel, de ő nem vállalta. Ezt követően esett a választás Vahl Tamásra, aki tavaly december óta a Nav N Go Kft. ügyvezető igazgatója.

Vahl az navigációs szoftvergyártó előtt néhány hónapig a BKV szerződésekről elhíresült AAM Tanácsadó Zrt. üzletfejlesztési igazgatója volt. A közlekedési társaság összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel 2,5 milliárd forint keretösszegben, öt éves időszakra, amelyek a Magyar Nemzet szerint éppen Vahl idején történtek. A vitatott ügyben, Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja azt állította, hogy a tanácsadók semmivel nem tudták igazolni, hogy bármilyen munkát is végeztek volna.

Vahlnak politikai karrierjét illetően már volt a mostanihoz hasonló esete is. 2000-ben, Orbán Viktor miniszterelnöksége közepén esélyesként emlegették a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) informatikai kormánybiztosának posztjára, ám váratlanul visszalépett. Két éve – még SAP-ügyvezetőként – megválasztották a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik