Belföld

Ki lesz jövő héten miniszter?

Csak keddre, az utolsó pillanatra derül ki a Bajnai-kormány névsora, ám úgy tűnik, hogy Kiss Péter, Hiller, Szekeres, Gráf, Székely, Draskovics és talán Veres továbbra is a bársonyszékben marad. A pénzügyminiszteri posztra továbbra is Oszkó Péter az esélyes.

Az új kabinet összeállítása gőzerővel zajlik, még akkor is, ha állítólag az MSZP és az SZDSZ legszűkebb vezetősége lényegében már tudja a Bajnai-kormány összetételét. Továbbra is egyfolytában üléseznek a Bajnai Gordon támogatását ígérő pártok, valamint a miniszterelnök-jelölt is folyamatosan fogadja a dolgozószobájában a leendő minisztereket és a különböző tanácsadókat. Nem könnyű a listát összehozni, mert az MSZP és az SZDSZ eleve különböző állásponton van a kormányátalakítással kapcsolatban. A szocialisták csak minimális változásokat szeretnének a kabinet szerkezetében, attól tartva, hogy egy jelentősebb átalakítás hosszú időre megbénítaná a kormányzati munkát. Az SZDSZ ugyanakkor jelentős számú, komoly személyi változást szeretne. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen lesz az új kormány szerkezete, de valószínűleg Bajnai csökkenti a kormány létszámát. Néhány fix befutóra azért előre jó eséllyel fogadhatunk.

Kiss, Hiller marad

Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter például már elismerte, hogy a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri posztról tárgyal Bajnai Gordonnal. Az Index szerint az is szóba került, hogy ő lehetne egyben a miniszterelnököt helyettesítő miniszter is. Bajnai egyébként úgy nyilatkozott, hogy nincs Magyarországon még egy olyan politikus, akinek a társadalompolitikai egyeztetésekben olyan komoly személyes tapasztalatai lennének, mint a kancelláriaminiszternek.

Az SZDSZ sem vétózná meg Kiss miniszterségét. A Hírszerzőnek egy liberális politikus úgy nyilatkozott, hogy „az új MSZP-triumvirátus tagja, vele kapcsolatban nem nyomulhatunk”.Ez ugyanígy igaz Szekeres Imrére is, aki így szintén jó eséllyel miniszter maradhat a honvédelem élén. A Magyar Nemzet Kiss és Szekeres mellett Gráf József mezőgazdasági és Székely Tamás egészségügyi minisztert is biztos maradónak tartja.

Pető Iván elszólásából az is bizonyosnak látszik, hogy Hiller István is megtarthatja a bársonyszékét. Az Origónak ugyanis elárulta, hogy az MSZP-frakció már jelezte neki, hogy az oktatási tárca élén nem lesz változás. A Népszabadság úgy tudja, hogy Oszkó Péter, a Deloitte Zrt. elnöke már el is vállalta a pénzügyminiszterséget. A távozó Göncz Kinga helyét a Magyar Nemzet szerint Iklódy Gábor, volt svéd nagykövet vagy Balázs Péter korábbi magyar EU biztos veheti át a külügyi tárca élén.

Nehéz ügyek, nehéz emberek

Három-négy neuralgikus pont van a régi-új miniszterek kapcsán. A liberálisok nem rajonganak Draskovics Tiborért, de őt a Hírszerző szerint talán még tudnák támogatni, ám Szilvásy György titokminisztert és Veres Jánost „nehezen lehetne lenyomni az SZDSZ-frakció torkán.” A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor az SZDSZ belement abba, hogy Veres János jelenlegi pénzügyminiszter vegye át Bajnaitól a gazdasági tárcát. Pénteken fél háromkor mindenesetre még nem volt megegyezés Veres személyéről.

Fokozatos átmenet érvényesül majd a kormányzati kommunikációban, Budai Bernadett marad, Daróczi Dávid azonban bejelentette távozását, helyére új arcot keresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik