Belföld

Folytatódik a vasutassztrájk – weben követhető a helyzet

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan ideig folytatja az országos vasúti sztrájkot, miután a szakszervezet és a MÁV között nem közeledtek az álláspontok a kedd reggeli egyeztetésen sem - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. Káosz van, de weben követhető a vasúti közlekedés helyzete.

Továbbra is teljes a káosz a vasúti közlekedésben, de a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhető az aktuális vasúti közlekedés helyzete.

Gaskó István elmondta: a vasutasok mintegy 30-40 százaléka sztrájkol, a munkabeszüntetés a vasúttársaságnak naponta mintegy 700 millió forint bevételkiesést okoz. (A MÁV szóvivője szerint viszont a MÁV-csoport vesztesége a sztrájk első napján 79 millió forint volt.)

Elszántak

A VDSZSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a vasutasok elszántak, a sztrájkot addig folytatják, amíg nem sikerül megállapodást elérni.
Gaskó István újságírói kérdésre elmondta, hogy a MÁV START-nál főleg az utazószemélyzet, a kocsivizsgálók, valamint a pénztárosok léptek sztrájkba. Ugyancsak jelentős számban szüntették be a munkát a MÁV Gépészeti Zrt. dolgozói, legkevésbé pedig a mozdonyvezetők sztrájkolnak.

A szakszervezet elnöke hangsúlyozta: úgy tudják, hogy megvannak a források követeléseik teljesítésére. A BKV MÁV általi megvásárlása egy „trükk”, arra találták ki, hogy a Cargo-bevételből 30 milliárdot „könnyebben át lehessen játszani a fővárosnak”, fogalmazott. Hozzátette: a kormány politikai okokból ellenséges a sztrájkolókkal, aminek hátterében az áll, hogy a vasutasok felemelték a szavukat az egészségbiztosítás privatizációja ellen.

Megértést kérnek

A VDSZSZ elnöke szerint a MÁV hajthatatlanságának ésszerűtlensége abból is látszik, hogy a sztrájk eddig okozott bevételkieséséből a MÁV már ki tudta volna fizetni a 10 százalékos béremelést.

A VDSZSZ az utasok türelmét és megértését kéri a kialakult helyzetben – mondta el Gaskó István, hozzátéve, hogy a MÁV információs rendszere elégtelenre vizsgázott az utasok sztrájk alatti tájékoztatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik