Belföld

Fidesz: az MSZP megvette az MDF-et

Az MDF-frakciót négy év alatt kétszer mentette meg a kormánypárti többség, ez a fizetség szavazataiért - jelentette ki Balsai István, a Fidesz képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

2004-ben, már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, a 24 fősből 8 főssé váló MDF-frakciót legalizálta a kormánypárti többség. Legutóbb pedig Vas János kiválása után szűnt meg az MDF frakciója, de Lengyel Zoltán belépésével, a kormánypárti többség nyílt házszabálysértésével, a folytonos működés fenntartásával ismét fizettek az MDF szavazataiért – mondta Balsai István. A politikus szerint az MSZP-MDF-koalíció szinte minden intézményrendszerben zavartalanul működik.

Balsai István példaként az Országos Rádió és Televízió Testületben (ORTT) és a Fővárosi Közgyűlésben való rendszeres együttműködést hozta fel, de kitért arra is, hogy az MDF támogatta a vizitdíjat, és fellépett az arról szóló népszavazás ellen. A Fidesz képviselője kiemelte: az MDF az interpellációs szavazásokról távolmaradással is segíti azok elfogadását, legutóbb pedig közös költségvetési módosító indítványt jegyzett Herényi Károly frakcióvezető a szocialistákkal. Megjegyezte: az MSZP és az MDF együtt fogadott el egy olyan adómódosítót, amely az off-shore cégekből kapott osztalékot teszi adómentessé.

Gyurcsány Ferenc korábban azt ígérte, ha az Országgyűlés nem fogadja el az adótörvényeket, illetve a költségvetést, akkor lemond, ám az adótörvényeket az MDF szavazataival elfogadta a parlament.

Az MDF háromféle technikával mentette meg Gyurcsány Ferencet az adótörvények szavazásakor – fogalmazott Balsai István. Mint sorolta, Boross Péter volt miniszterelnök a szavazás előtt egyszerűen kisétált az ülésteremből, az MDF elnöke a múlt héten a szavazás elől Rómába, most pedig Stuttgartba „menekült”, öt MDF-s pedig igennel szavazott az adótörvényekre. Ha az MDF képviselői nem szavazzák meg az adótörvényeket, Gyurcsány Ferenc már nem lenne a kormány élén – szögezte le Balsai István.

A politikus felidézte, hogy Orbán Viktor keddi nyilatkozata, miszerint egyik héten az SZDSZ, másik héten az MDF szavazatait vásárolja meg Gyurcsány Ferenc, milyen felháborodott nyilatkozatokat váltott ki az MDF-ből. Herényi Károly azt mondta, ha valaki tud szavazatvásárlásról, azt haladéktalanul kivizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik