Belföld

Orbán azonnali és drasztikus kamatcsökkentést követel

A Fidesz felszólítja a jegybankot, illetve a kormányt a jegybanki alapkamat azonnali és radikális csökkentésére - erről Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyilatkozott Veszprémben. A pártelnök szerint 6 százalékos alapkamatra lenne szükség. A lapunk által megkérdezett makroelemző szerint az instabilitás miatt nem csökkenthet ennyire agresszívan az MNB.

A vehir.hu-n olvasható összefoglaló szerint a párt keddi elnökségi ülésén döntött arról, hogy a Fidesz 6 százalékos jegybanki alapkamatot javasol. Orbán Viktor szerint csak így juthatnak a vállalkozók 10-11 százalékos kamatú hitelekhez, hogy megerősítsék vállalkozásaikat, és megtarthassák a dolgozóikat.

Forrásokra van szükség

Orbán Viktor Veszprémben elmondta: ez a lépés segíthet a nagy cégeknek is a munkaerő megtartásban. Hozzátette: a jegybanki alapkamat ma 11 és fél százalék Magyarországon, ami azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás hitelhez akar jutni, 16-18-20 százalékos kamatot kell fizetnie, amit nem tudnak vállalni.

A vállalkozásoknak forrásokra van szükségük, ha ezt megkapják nem fogják elküldeni embereiket; ez a forrás lehet az adócsökkentés mellett a kamatcsökkentés – mondta Orbán Viktor.

Az instabilitás miatt túl agresszív lenne

Keszeg Ádám, a Raiffeisen makrogazdasági elemzője a Figyelőnetnek elmondta, hogy erősen meglepte őket a legnagyobb ellenzéki párt kijelentése. Ha közjogi értelemben furcsa is, hogy az ellenzéki párt a kormányt is felszólítja a kamatcsökkentésre, az elemző lát lehetőséget a jegybanki alapkamat csökkentésére. A Raiffeisen prognózisa ugyanis 3 százalékpontos kamatmérsékléssel számol a jövő évre, amely 8,5 százalékos kamatszintet jelent.

Az elemző szerint az inflációs pályát tekintve még indokolt is lehetne a Fidesz 6 százalékos javaslata, de az instabilitás miatt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa nem csökkentheti ennyire agresszíven az alapkamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik