Belföld

Szombaton törlik Almássyt az MDF-ből

Szombaton ül össze az MDF országos választmánya; napirenden szerepel a párt elnökségének megválasztása és Almássy Kornél tagságának törlése.

A szombati országos választmányi ülésen az egyik napirendi pont az lesz, hogy az alapszabálynak megfelelően, az országos választmány elrendeli Almássy Kornél tagviszonyának törlését – mondta Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke kedden az MTI-nek.

A testület a demokrata fórum országgyűlési képviselőcsoportjának korábbi kizáró döntését határozatban erősíti meg, és rendelkezik a tagviszony törléséről. A szombati ülésen Almássy Kornél jelen lehet, mivel tagviszonyának törléséig az MDF budapesti elnökeként a választmány tagja. A szombati választmányi ülésen választják meg az MDF elnökségének tagjait is.

Az MDF képviselőcsoportja Almássy Kornélt szeptember 26-án egyhangú szavazással zárta ki soraiból; ezt a döntést 29-én megerősítette. Herényi Károly akkor azt hangsúlyozta: Almássy Kornél politikája vállalhatatlan. „Az emberi összeomlás még érthető lenne, politikai viselkedése azonban egy konzervatív párt számára elfogadhatatlan” – tette hozzá.

A kizárás előzménye, hogy Almássy Kornél szeptember 25-én sajtótájékoztatót tartott az MDF elnökjelöltségétől való visszalépésének okairól. Közölte, hogy feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették, mielőtt úgy döntött, visszalép. A politikus szeptember 12-én lépett vissza az elnökjelöltségtől.

Almássy Kornél több ügyet is a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) hozott kapcsolatba, például azt, hogy – mint mondta – Balla Györgyöt, a párt Somogy megyei elnökét egy fegyveres, kommandós egyenruhás, NBH-jelvényt viselő férfi elvitte, és csak másnap reggel engedte el.

Szili Katalin házelnök szeptember 29-én, a parlamenti ülés kezdetén jelentette be, hogy az MDF-frakció aznap délelőtt kizárta soraiból Almássy Kornélt, aki így függetlenként folytatja munkáját. Az MDF-frakció létszáma Almássy Kornél kizárásával 10 főre csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik