Belföld

Elutasították Dávid Ibolya feljelentését

A Fővárosi Főügyészség elutasította Dávid Ibolya feljelentését, amely szerint egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség szerint a feljelentésben rögzített cselekmény a magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének megállapítására adhatna alapot.

A főügyészség emlékeztetett rá: a magántitok jogosulatlan megismerése bűncselekménynek tényállási elemei – amelyek megvalósításával a bűncselekmény befejezetté válik – a más lakásának, egyéb helyiségének vagy ezekhez tartozó bekerített helynek titokban történő átkutatása, az ott történtek technikai eszközzel való megfigyelése és rögzítése, vagy a másnak címzett zárt küldemény felbontása, megszerzése, illetve tartalmának technikai eszközzel történő rögzítése, esetlegesen más hírközlő berendezés útján továbbított közleményének kifürkészése és annak technikai eszközzel való rögzítése.

„Tekintettel arra, hogy a bűncselekmény megállapíthatóságához szükséges (…) tényállási elemek azért nem valósultak meg, mert az elkövetési magatartás előkészületi szakban maradt, és a feljelentésben foglaltak más bűncselekményre sem utalnak, ezért a Fővárosi Főügyészség a feljelentést a mai napon elutasította” – közölte a főügyészség csütörtökön.

stumpf is perelne?

A FigyelőNet információi szerint Stumpf istván bocsánatkérést vár Dávid Ibolyától. Ha ezt nem kapja meg, perre kerülhet a sor.

Hozzátették: a határozat ellen a feljelentő nyolc napon belül panasszal élhet.

Dávid Ibolya CD-je

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken a Legfőbb Ügyészséghez és a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) fordult, soron kívüli vizsgálatot kérve, mert egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél – a párt azóta visszalépett elnökjelöltje – érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

Az MDF elnöke közölte: a hangfelvétel szerint egy T. A. monogramú vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy gyűjtsenek róla terhelő adatokat, amiket a párt elnökválasztási kampányában használnának fel. A megbízás mögött Almássy Kornél áll, a párt élén történő váltást – mint jelezte, a hangfelvétel szerint – S.-ék pénzelik.

Dávid Ibolya feljelentése ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn feljelentéskiegészítést rendelt el, a Legfőbb Ügyészség pedig -, miután megvizsgálta és értékelte az MDF elnöke által benyújtott hangfelvételt – a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Főügyészséghez továbbította a feljelentést.

Stumpf és Csányi is belekeveredett

A Hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint a T.-vel jelzett férfi Tombor András, Orbán Viktor egykori külpolitikai főtanácsadója, az S. pedig Stumpf István egykori kancelláriaminisztert jelöli. A beszélgetés T. J. (Tóth János, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa) és egy általa „elnök úrnak” nevezett személy között folyt – szombaton Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy vele beszélt Tóth János. Stumpf István a hétvégén visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán – összesen hat helyszínen – a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda múlt szerdán. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt, az ezeken található adatokat jelenleg szakértők elemzik. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

A bűnügy kapcsán ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy “titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik