Élet-Stílus

Siralmasak a budapesti baleseti mutatók

Budapesten bárhol és bármikor láthatunk szabálytalan autósokat: jobbra-balra cikázók, kanyarodó sávból előzők, buszsávban száguldozók. Vannak azonban gócpontok, ahol kiszámítható gyakorisággal történik baleset.

Budapest közel négyezer balasettel, mintegy 8 százalékkal részesedik a hazai közlekedési halálesetekből. Veszélyes helyzetekbe naponta többször is belebonyolódhat az ember, elég ha rosszkor van rossz helyen.

A Közlekedésrendészet minden évben statisztikát készít a legveszélyesebb útvonalakról, amelyek a személyi sérüléssel járó balesetek alapján kerülnek besorolásra. Autós szemmel nem a “nyócker” a legrosszabb, hanem a XIII. kerületi Váci út.

Aki kicsit is képben van a budapesti közlekedést illetően, az sejtheti, miért. A Váci úton a nap bármely szakaszában láthatunk egymással versengő vezetőket, száguldozó vagy „egykerekező” motorosokat, ha engedi az időjárás, ha nem. Ez az út lett az illegális gyorsulások találkozóhelye is, amit a rendőrség többször is próbált megakadályozni a múlt évben.

Siralmasak a budapesti baleseti mutatók 1

Péntek esténként rendszeres razziák voltak a gyülekező helyeken, kivonultak mérni a gyorshajtókat, akár két autóval is egyszerre. Két traffipaxra még a dörzsöltebb vezetők sem számítottak, így nem egy olyan eset volt, amikor a száguldozók a második radarba nagyobb sebességgel futottak bele.

A rend őreivel kézen fogva többször a Nemzeti Közlekedési Hatóság emberei is felbukkantak, akik az illegális gyorsulók közül jó párat soron kívüli műszaki vizsgára rendeltek a Mozaik utcába. Mindezek ellenére tavaly a Váci úton történt a legtöbb baleset Budapesten, ez volt a legveszélyesebb út a fővárosban. Halálos kimenetelű ütközés itt „csak” 1 esetben történt, de ebben a kategóriában nem a Váci út vezet.

A III. kerületi Szentendrei úton tavaly ketten vesztették életüket, és a Váci út után itt sérültek meg a legtöbben. Ugyanennyien haltak meg a Pesti úton (XVII. ker.), az Árpád úton (IV. ker.) és az Üllői úton is. Ezekben az utakban az a közös, hogy általában a 60-70 km/órás sebesség is megengedett, amit rendszeresen túllépnek az erre közlekedők.

A gyalogos ötször veszélyesebb a motorosnál

Nem árt óvatosan megközelíteni a gyalogosokat Budapesten, mert a statisztika szerint ők számítanak az autósok után a legveszélyesebb elemnek. A tavalyi 3952 balesetből 670-et okoztak járókelők Budapesten. Lelépnek az autók elé, piroson kelnek át, vagy egyszerűen tilos és váratlan helyeken kerülnek az úttestre. Őket ráadásul lehetetlen megrendszabályozni.

Nem könnyű eljárni a motorosakkal szemben sem. Az évről évre népesebb motorostársadalom egyre nagyobb számban szolgáltat csúnyán szétroncsolódott hullákat a statisztikáknak, mivel sokan közülük ész nélkül száguldoznak a felelőtlenül megvásárolt sportmotorokon. A chopperesek ilyen szempontból szinte teljesen veszélytelenek.

A legtöbb motoros haláleset tél végén, tavasszal történik, amikor több hónap kihagyás után újra nyeregbe pattannak az önjelölt motorversenyzők.

Próbálkoznak az ittas vezetők is

Az utóbbi hetekben a zéró tolerancia jegyében országosan 878 személy vezetői engedélyét vonták be a helyszínen. Tavaly 150 esetben okozott az alkohol tragédiát, ebből a fővárosra négy eset jutott. További 194 esetben viszont könnyű vagy súlyos sérülés volt az eredménye az italozásnak.

A balesetben lefülelt ittas vezetők sokszor megpróbálják elhitetni a helyszínelőkkel, hogy csak az ütközés/gázolás okozta ijedség miatt gurítottak le egy pohárral a helyszínen. Ilyen esetekben két vérvétel is vár az illetőre, amiből jó eséllyel megállapítható, hogy mikor kezdődött pontosan az italozás. A vizsgálat díja a vezetőt terheli.

Mások élete a tét

A héten újabb zérótolerancia-kampányt hirdetett a rendőrség. Mostantól az ittas vezetők mellett a drogos sofőrök kiszűrésére is koncentrálnak majd az igazoltató rendőrök, így gyakoribb ellenőrzésekre lehet számítani az éjszakai szórakozóhelyek közelében a korábbiaknál. Gondolkodjunk, mielőtt autóba ülünk. Ha a saját életünket nem féltjük, legyünk tekintettel másokra. A balesetben elhunytak fele vétlen áldozat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik