Belföld

Kifütyülték Horváth Ágnest Salgótarjánban

Botrányba fulladt Horváth Ágnest salgótarjáni kampányturnéja. A több tucatnyi rendőr biztosítása mellett zajló rendezvényen a szervezők megakadályozták, hogy a demonstrálók seprűvel ajándékozzák meg az egészségügyi minisztert és azt is, hogy Horváth vércukorszintet mérjen. Ezt a programelemet ugyanis veszélyesnek gondolták. A meghívott háziorvosok nagy része pedig nem ment el a találkozóra.

A városban már a délelőtti órákban érezhető volt a feszültség. A városi rendőrkapitányság előtt két csapatszállító jármű, egy határőrség feliratú busz és több rendőrségi, valamint a határőrségtől „örökölt” mikrobusz várakozott. A város határában jelzés nélküli, kék villogós autók várakoztak és alkalmasint meg is állítottak járműveket. Tudósítónk szemtanúja volt annak amikor öt géppisztolyos fegyveres egy autó motorháztetejére fektetett egy fiatalembert, aki a városközpont felé igyekezett volna.

A miniszter asszony megérkezése után, a tüntetők egy csoportja petíciót és egy jelképes seprűt szeretett volna átadni Horváth Ágnesnek, ezt azonban a szervezők és a rendőrség megakadályozta. Ráadásul a rendfenntartók kiszorították a tüntetőket a József Attila Művelődési- és Konferencia Központ és a kampánysátor közötti területről.

Rendőri túlbiztosítás Salgótarjánban (Fotó: FN)

Rendőri túlbiztosítás Salgótarjánban (Fotó: FN)

Veszélyes lett volna a vércukorszint-mérés

Ezt követően a tömeg tovább nőtt, az emberek egymást értesítették telefonon a kialakult helyzetről. Délután három órakor a sátorban az egyeztetés, a sátor előtt pedig a tüntetők hangzavara jellemezte a helyzetet.

Horváth Ágnes fél négykor állt a sajtó elé, aztán a tervek szerint vércukorszintet mért volna, jelképes egy forintos vizitdíjért cserében. Ez azonban meghiúsult, miután a biztonsági őrök nem tartották biztonságosnak ezt a programelemet.

Horváth Ágnes nem mért vércukorszintet (Foró: FN)

Horváth Ágnes nem mért vércukorszintet (Foró: FN)

A tájékoztatón egyébként a kampányelemek ismertetése mellett a miniszter azt is bejelentette, hogy öt fős orvoskabinet alakul Nógrád megyében. A kabinet elnökeként Angyal Dávidot jelölte meg Horváth Ágnes, aki azt is elárulta: a minisztériummal való közvetlen kapcsoltat tartás lesz a feladatuk.

A tüntetők kifügyülték, a háziorvosok nem mentek el

Mindeközben a Fő téren továbbra is több tucat tüntető fütyült és sípolt, míg legnagyobb meglepetésükre legalább negyven teljes felszerelésbe öltözött rohamrendőr jelent meg a téren. Többen mégis megpróbálták tojással megdobni az esernyők árnyékában távozni készülő Horváth Ágnest.

A tüntetők seprűt akartak ajándékozni (Fotó: FN)

A tüntetők seprűt akartak ajándékozni (Fotó: FN)

Nemcsak a vércukorszint mérés maradt el, hanem a kampány újságba készülő fotók sem születtek meg, pedig a szervezők ezeket a maguk között „Kismoszkvának” nevezett városban akarták elkészíteni. A további, zárt programokra készülő miniszter asszony távozása után a rendőrök és a tüntetők is távoztak a térről. Az este folyamán zárt rendezvényen találkozik még Horváth Ágnes háziorvosokkal, tudósítónk információ szerint azonban a meghívott 90 háziorvosból alig egy tucatnyi jelezte részvételi szándékát az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik