Belföld

Újabb cigányellenes felvonulás szerveződik

Újabb cigányellenes tüntetést tartanak Pest megyében, ezúttal Kerepesen; a fáklyás felvonulást a "békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért" címszó alatt rendezik, amit a rendőrség tudomásul vett, míg az OCÖ tiltakozik és a helyi polgármester közbenjárását kéri az újabb cigányellenes kirohanás miatt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a demonstrációt egy magánszemély jelentette be péntek késő délutánra, Kerepes belterületére, és azt a rendőrség tudomásul vette. A sajtóreferens közlése szerint a rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy a tüntetésen a Magyar Gárda is jelen lenne. Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: a bejelentés szerint a megmozduláson szülők és magánemberek vesznek részt.

Egy szélsőséges honlap szerint a demonstrációt a Magyar Önvédelmi Mozgalom szervezi, és céljuk, hogy “biztosítsák az iskolában folyó oktatási és nevelési munkához a megfelelő körülményeket, a gyermekek békés körülmények közötti tanuláshoz való jogát, a közösségbe beilleszkedni képtelen és az oktatási minimumot teljesíteni képtelen tanulók eltávolítását”.

Gáspár Tiborné, a kerepesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke azt mondta: a cigányellenes demonstrálók fáklyákkal átakarnak vonulni a cigánytelepen, de azt a rendőrség megtiltotta, így csak a kijelölt útvonalon, a polgármesteri hivataltól a futballpályáig mehetnek.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a “cigánybűnözésre” akarják felhívni a figyelmet. Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke a rendezvényt követő tájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, hogy a Magyar Gárda az elkövetkezőkben Borsod, Heves, Nógrád és Szabolcs megye egy-egy településére is el fognak látogatni.

Sólyom László szerint kifejezetten cigányellenes tüntetés volt a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi felvonulása. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását – fogalmazott az államfő Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett válaszlevelében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik