Belföld

Kiszivárogatott államtitokkal járatnák le a rendőrséget?

Újságíróhoz került egy államtitoknak minősülő irat a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI) - közölte az iroda közleményében, melyben arra is felhívja a figyelmet, hogy annak közzététele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A rendőrség honlapján az áll: az országos rendőrfőkapitány helyettese tényfeltáró vizsgálatot és célellenőrzést, valamint az NNI igazgatója belső vizsgálatot rendelt el, miután egy ismeretlen az iroda épületéből még július 24-e és július 31-e között eltulajdonított egy államtitoknak minősített iratot. Az ügyben a BRFK államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

A rendőrség szerint feltételezhető, hogy az ismeretlen célja nem magának az államtitoknak a megismerése, hanem a rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda lejáratása volt.

“A belső vizsgálat eddigi adatai szerint biztosan állítható, hogy az eltulajdonított dokumentum egy újságíróhoz jutott el, azonban mások birtokába is kerülhetett, ezért szükségesnek látjuk felhívni a figyelmet arra, hogy az irat tartalma továbbra is államtitkot képez, bármilyen közlése, illetéktelen személy számára történő hozzáférhetővé tétele vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné tétele súlyos – 2-től 8 évig terjedő – szabadságvesztéssel büntetendő” – áll a közleményben.

Az iroda “nyomatékosan” kéri azokat, akik az iroda által készített “államtitok”, vagy “szigorúan titkos” minősítéssel ellátott irat birtokába jutnak, haladéktalanul jelezzék az NNI munkatársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik