Belföld

SZDSZ: kényelmes többség

Kuncze szerint a megszerzett 210 mandátum „kényelmes többséget biztosít”. A miniszterelnök és Hiller István pártelnök a Városháza téren megköszönte a szabad demokraták segítségét. Molnár Lajos szerint az egészségügy sarkalatos pont a két párt között.

Vasárnap este fél kilenckor Kuncze Gábor lépett a Városháza téren felállított színpadra, és közölte szimpatizánsaival: „Igen, megnyertétek”. A párt elnöke a második fordulóban talpon maradt 7 jelöltjükről beszélt. „Nyert Pető Iván” – mondta. Gegesy Ferenc a IX. kerületben, Hankó Faragó Miklós Szombathelyen, Sándor Klára Szegeden, a pártelnök pedig Szigetszentmiklóson nyert. Ahogy Kuncze olvasta fel a neveket, a nyertes jelöltek úgy léptek fel a színpadra.


„Rajtunk múlik! SZDSZ”


A Városháza park zsúfolásig megtelt, a szabad demokrata szavazók kivetítőkön keresztül követhették nyomon az eredményeket. Hatalmas tapssal és üdvrivalgással fogadták a koalíciós jelöltek elsőségét, míg füttyel, ha fideszes politikus állt nyerésre. A téren kék színű, „Rajtunk múlik! SZDSZ” feliratú táblákkal álltak az emberek. Orbán Viktor beszéde alatt a tömeg fújjolt, fütyült és skandálta: “Hol van Mikola?”


Pisti volt a főszereplő


Kuncze hangsúlyozta: Pisti volt a főszereplő, neki köszönhető ez az eredmény. Az elmúlt két hét tanulsága a pártelnök szerint az volt, hogy a választópolgár bölcs, mert nem veszi be a hazugságokat. A szimpatizánsok előtt elmondta, hogy a koalíció 205-210 mandátummal fog rendelkezni, ami szerinte „kényelmes többséget biztosít”.


Pető Iván a FigyelőNetnek megerősítette: a Fidesznek most azon kell elgondolkodnia, hogyan jutott el idáig. Saját választókerületét „politikailag stabilnak” nevezte, az MSZP-s jelölt visszalépése után már biztos volt a győzelemben. Mint mondta, a második fordulóban állva maradt hét jelöltjüknek azt tanácsolták, hogy „sűrű, apró gólokkal kell győzni”. Mint mondta, a hétből öt győzelemre számítottak.


Kóka nem csalódott


A gazdasági miniszter a FigyelőNetnek hangsúlyozta: a vereség azt jelenti, hogy még többet kell dolgoznia. Nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen szerepet kap az új kormányban, mint mondta, ez majd a koalíciós tárgyalások során dől el. Az ő dolga most az, hogy Magyarország elinduljon a növekedés és a stabilitás útján. Orbán Viktor kijelentésére, amely szerint a koalíció azért győzött, mert összefogott, Kóka elmondta: nagyon örül, hogy az ellenzék vezére az összefogásról beszél, mert így végre megnyílik az út, hogy a kormány és az ellenzék összefogjon, és együtt jelölje ki az ország haladásának irányát.


Sarkalatos pont


A liberális párton belül már hétfőn elkezdenek tárgyalni a szocialistákkal kötendő koalíciós együttműködésről – közölte az SZDSZ kampányfőnöke. Horn Gábor jelezte: először a pártok magukban egyeztetnek, a liberálisok azt kezdik megvitatni hétfőn, hogy az SZDSZ mivel megy ebbe az egyeztetési folyamatba.


Az egészségügy sarkalatos pont az SZDSZ és azt MSZP között, de a két párt programját össze lehet hangolni – mondta Molnár Lajos, a liberális párt egészségügyi miniszterjelöltje a FigyelőNetnek. „Ők is biztosítót akarnak, mi is”, de szükség van a magántőkére is – mondta Molnár. Ami különbözik, az az eljárás módja: a szocialisták a meglévő biztosítót akarják megerősíteni. A liberálisok szerint azonban erre volt már 16 év, ezért az SZDSZ mást javasol, szerintük magánbiztosítókra van szükség – tette hozzá. Molnár Lajos lapunknak kiemelte: az ellenzéki MDF is egyetért azzal, hogy az egészségügyből elhagyhatatlan a magántőke.


Újra állt a sátor


Az újra felállított Liberálisok Háza sörrel, gyrossal és zenével várta az idelátogatókat, az eredményhirdetés után pedig a Pedrofon koncertjén buliztak. A téren egy talpalatnyi üres hely sem volt.


„Táncolj Feri!”


„Rajtatok, liberálisokon múlt a koalíció jövője, bár egy kicsit rajtunk, szocialistákon is múlt” – mondta Gyurcsány Ferenc az SZDSZ szimpatizánsai előtt. A koalíció most erősebb, mint négy éve volt – tette hozzá. A tömeg harsány és kérésére: „Táncolj Feri!”, annyit mondott: még annak is eljöhet az ideje.


„Pisti” és „Gabi bácsi”


Az emelvényre lépő Hiller Istvánt „Pisti, Pisti!” kiáltással fogadta a tömeg. A szocialista pártelnök is megköszönte a támogatást, hogy a koalíció létrejöhetett. Végül Kuncze Gábor lépett az emberek elé („Gabi bácsi, Gabi bácsi! kiáltások köszöntötték): „megnyertük”, rajtunk múlt a koalíció győzelme – mondta. A politikusok ezek után közölték: a politika véget ért, indulhat a buli.


Este 11 óra után a politizálás tényleg véget ért a Liberálisok Házánál, a politikusok helyett mát csak a bulizásé volt a főszerep. A szabad demokrata szavazók egyáltalán nem kételkedtek a koalíció győzelmében, a legtöbbjük inkább arra várt, hogy Orbán Viktor mit fog szólni a vereséghez. Amikor Orbán Viktor beszéde hangzott fel, a tömeg csak Mikolát kereste a Fideszes színpadon. Az SZDSZ-szimpatizánsok egyébként a nemzet orvosának tulajdonítják az elért eredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik