Belföld

Dávid Ibolya cáfolja baloldali eredetű pénzek MDF-hez kerülését

Nem került a Magyar Demokrata Fórum kampányába baloldali eredetű pénz - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke szerdán az Inforádióban arra az újsághírre reagálva, hogy az MDF jelöltlistáján szereplő három, a Tisztelet Társasága (TT) által delegált jelölt kötődik Leisztinger Tamás üzletemberhez.

Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy ő személyesen több mint egy éve kapcsolatban áll a Tisztelet Társaságával. A “szépkorúakat” képviselő szervezettel a párt idén februárban kötött együttműködési megállapodást, amelynek értelmében az MDF országos listájának első tizenöt helyéből ötre a TT által delegált jelelöltek kerültek. A jelöltek szakmai életrajzát ismerik, de nincs tudomásuk arról, hogy “kikhez állnak közel” a delegáltak – mondta az MDF elnöke.

A Heti Válasz című hetilap csütörtökön megjelenő, kedden nyilvánosságra került cikkrészlete szerint az MDF első fordulós választási szerepléséhez “nem kevés köze volt Leisztinger Tamás szocialista-közeli milliárdos üzleti köreinek, valamint Schmuck Andornak, a baloldal korábbi fenegyerekének”. A cikkíró szerint a listán szereplő három, a Tisztelet Társasága által delegált jelölt kötődik Leisztinger Tamáshoz.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azoknak az MDF-es jelölteknek a sorsa, akik a párt ajánlása ellenére kommentálják második fordulós visszalépésüket, és a Fidesz támogatására kérik a támogatóikat, a pártelnök azt válaszolta, hogy “nem lesz szankciója” ezeknek a lépéseknek.

“Szankciója biztos, hogy nincsen egy ilyen dolognak, ez egy ajánlás. Az más kérdés, hogy az ősz folyamán a Magyar Demokrata Fórum egy lendületes építkezésbe szeretne kezdeni, (…) ennek az egyik első állomása az önkormányzati választás, és ebben nyilván olyan emberekre számítunk elsősorban, akik vállalják is azt a fajta küzdelmet, ami a mostani értelemben vett európai konzervatív csoport felépítéséhez szükséges. Tudni szeretnénk, hogy kik azok, akikre ebben a megmérettetésben számíthatunk” – mondta Dávid Ibolya.

Az elnökség úgy döntött, hogy amennyiben valamelyik jelölt nem kíván indulni, ezt ne kommentálja, visszalépésének ne legyen kedvezményezettje – mondta el Hock Zoltán, a párt elnökhelyettes április 13-án, az elnökségi tagok és a versenyben maradt jelöltek egyeztetését követően.

Dávid Ibolya az interjú során ismételten hangsúlyozta, hogy az MDF-nek a hosszú távú politizálás érdekében figyelembe kell vennie, hogy a párt szimpatizánsai sem a Fideszt, sem az MSZP-t nem támogatják.

“Számíthatunk arra mindig, hogy az MDF az MSZP-vel és az SZDSZ-szel szemben fogja meghatározni a maga gazdaságpolitikáját, mert mi egy jobbközép párt vagyunk” – válaszolta Dávid Ibolya arra a kérdésre, hogy fontosnak tartja-e a kormányváltást, hozzátéve, hogy a Fideszt sem támogatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik