Belföld

Másfél milliárdot költöttek a pártok reklámra

A pártok az országgyűlési választásokat megelőzően listaáron csaknem másfél milliárd forintnyi reklámot vásároltak január–februárban, a legnépszerűbb politikai hirdetési felületek a köztéri reklámfelületek voltak.

A TNS Media Intelligence (TNS MI) reklámpiaci felméréséből kiderül, hogy a pártok a legtöbb pénzt, több mint 700 millió forintot a köztéri reklámokra – az óriásplakátokra, citylightokra és oszlopokon megjelenő hirdetésekre költötték a piackutató cég, a hirdetési felületek birtokosainak önbevallása alapján és listaáron készített felmérése szerint.

Eltérhet a listaártól

Vessey Péter, az Outdoor Media Audit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják: a valódi árak jelentősen, akár 80-90 százalékkal is eltérhetnek a listaáraktól, de általában az 50 százalékos engedmény a jellemző.

A napilapokban megjelent politikai hirdetések listaára csaknem 250 millió forint, a televíziós reklámoké 184 millió forint, az internetes megjelenéseké 111 millió forint volt az év első két hónapjában a TNS adatai szerint. Ezzel a pártok 2,2 százalékkal részesedtek a teljes reklámköltésből, míg egy évvel korábban, a kampány előtt ez az arány 0,09 százalék volt.

A kereskedelmi vállalatok kivárnak

A pártok reklámkampánya miatt a legtöbb kereskedelmi vállalat elhalasztotta óriásplakát-kampányát – vélekedett Kis-Szölgyeni Ferenc, a magyarországi óriásplakátok 42 százalékát értékesítő Multireklám Zrt. kereskedelmi igazgatója. Ennek egyik okaként említette, hogy Németországgal ellentétben Magyarországon nem engedélyezett a kampány alatt időszakos felületeket létesíteni.

Hozzátette: a pártok vagy profi közterületi kampánnyal foglalkozó céget bíztak meg, vagy a médiatulajdonoson keresztül bérelték a felületeket. A kereskedelmi cégek esetében szokásos 3 héttel szemben pedig általában már 3 hónappal a kampány kezdete előtt lefoglalták a felületeket – jegyezte meg. Vessey Péter szerint az óriásplakátok kihasználtsága és a reklámköltés is mintegy 15-20 százalékkal magasabb a politikai versengés miatt.

Minden negyedik óriásplakát

Adataik szerint a mintegy 50 ezer általuk kezelt plakáthely közül márciusban több mint 13 ezer felületet a pártok hirdetései foglalnak el, azaz minden negyedik óriásplakáton politikai reklám volt. Az előző, 2002-es kampány idején összesen kétezer óriásplakátot foglaltak el a pártok, a költés pedig háromszorosára nőtt a négy évvel korábbihoz képest.

Hétezer másodperc a tévében

A TNS MI adatai alapján a televíziónézők január–februárban több mint hétezer másodpercnyi politikai reklámot láttak, a rádiókban 12 ezer másodpercen keresztül hallgatták a pártok programjait. A politikai hirdetések számára ráadásul a televíziók a médiatörvényben engedélyezett értékesíthető reklámfelületen felül biztosíthatnak helyet, és a legalacsonyabb tarifán kell a pártok rendelkezésére bocsátaniuk a hirdetési időt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik