Belföld

A Financial Times visszautasítja a Fidesz vádjait

Levélben válaszolt a londoni Financial Times vezető szerkesztője Deutsch Tamás fideszes képviselőnek. Hugh Carnegy ezzel lezártnak tekinti az ügyet, Orbán Viktor azonban más véleményen van.

Az ellenzéki párt a brit gazdasági újság között azért került sor levélváltásra, mert a Fidesz korábban megjelentetett hirdetéseiben azt állította: a magyar kormány fizetett a brit lapnak azért, hogy az kedvező színben tüntesse fel a magyar gazdaságot egy mellékletében.

Hugh Carnegy mostani válaszlevelében hangsúlyozta: a Financial Times erőteljesen visszautasítja ezt a feltételezést. A szerkesztő szerint a lap vitába száll azzal a váddal is, amely szerint az újságírók a Magyarország-jelentés egyes cikkeinek esetében “az újságírás alapszabályait hagyták figyelmen kívül”. A levél szerint a Magyarország-jelentés cikkei kiterjedt kutatómunka, valamint a magyar gazdaság és a politikai rendszer ismerete alapján készültek. “Amint 2005. december 21-ei levelünkben is leszögeztük, újságíróink minden oldal véleményét kikérik, és méltányos, objektív módon írunk a tényekről, ahogy azokat mi látjuk” – áll a levélben.

A Financial Times szerkesztője szerint ugyanakkor a lapnak tudomása van arról, hogy Deutsch Tamás levelét, “az FT szerkesztési integritásának egyértelmű elismerésével együtt”, a magyar média széles köréhez eljuttatták, ezért “hajlandók vagyunk, ahogy Ön is javasolja, e levélváltással lezártnak tekinteni ezt az ügyet kettőnk között”.

Orbán: még nincs lezárva

Az ellenzéki párt elnöke szerint még van elrendeznivaló a Financial Times-ügyben, a Fidesz jogászai vizsgálódnak annak kapcsán, hogy a brit lap korábban megjelent Magyarországról szóló mellékletében xenofóbnak, idegengyűlölőnek nevezte az ellenzéki párt elnökét.

Véleménye szerint súlyos dolog, ha a választások előtt három hónappal egy nemzetközileg jegyzett újság azt írja a választásokon résztvevő egyik párt vezetőjéről, hogy xenofób, hiszen ez Európában a legsúlyosabb vád. Orbán Viktor ugyanakkor elismerte: nem biztos, hogy okos dolog belemenni a konfrontációba a lappal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik