Belföld

Gyurcsány szerint nincs miért menekülni a forinttól

Nincs oka az országnak bármi áron menekülni nemzeti valutájától, ha annak az az ára, hogy nem valósulnak meg a kormány által kitűzött társadalompolitikai célok - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten az MSZP országos választmányának ülésén.

Az MDF szerint nagyon kockázatos választási taktika az euró 2010-es bevezetésére tett vállalás “lebegtetése”. Ha konfliktusba kerül a modernizáció programja, az építkezés programja, a szociális igazságteremtés programja és a gyors euró bevezetésének szándéka, akkor melyiket kell szolgálni? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Mint mondta, az euró bevezetésének legfontosabb célja az ország kockázatcsökkentése, de a magyar forintba vetett bizalom rendkívül erős. Hozzáfűzte: “nincs okunk bármi áron gyorsan menekülni nemzeti valutánktól, nincs okunk bármi áron lemondani a monetáris függetlenségről”, ha ennek az az ára, hogy abba kell hagyni az autópályépítést, ha az EU-s fejlesztési pénzekhez nem tudjuk hozzá tenni a nemzeti részt, ha nem tudunk ötéves nyugdíjprogramot megvalósítani. Gyurcsány Ferenc közölte: nem támogatja a “kreatív költségvetést”, vagyis ha az Európai Unió azt mondja, el kell könyvelni az autópályák építését, akkor azt el kell elkönyvelni.

Bod Péter Ákos, az MDF gazdaságpolitikai tanácsadója szerint nagyon kockázatos választási taktika az euró 2010-es bevezetésére tett vállalás “lebegtetése”. Az uniónak átadott magyar gazdaságpolitikai program fix pontja az euró 2010-es bevezetése, amitől nyomos okok alapján el lehet érni, de minden ilyen vállalás felmondása vagy lebegtetése kockázatos egy olyan országban, amelyik a következő évre a benyújtott költségvetés szerint 1500 milliárd forintos államháztartási hiánnyal számol, és ezt nagyobbrészt a külfölddel finanszíroztatja – fogalmazott a szakpolitikus.

Hozzátette: a folyó fizetési mérleg hiánya a nemzeti össztermék hét százalékát meghaladja, és ez kockázatos minden nemzetközi mérce szerint. Bod szerint demagógia az euróra áttérés szembeállítása a nyugdíjak fizetésével vagy az autópálya-építéssel, hiszen az euró bevezetésére való felkészülés nélkül pontosan ezek a célok sérülnek. A magyar gazdaság jövedelemtermelő képessége gyengébb, ha meg kell birkóznia az árfolyamkockázattal, amely az önálló valuta létéből adódik – tette hozzá.

Bod Péter Ákos leszögezte: az autópálya- és egyéb fejlesztési programok is feltételezik, hogy a magyar gazdaság növekszik, márpedig ez a “lebegtetés” gyengíti a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik