Belföld

Miniszterekkel ápolt kapcsolatot a román kém

Egy volt és egy jelenlegi miniszterrel, és a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) volt elnökével is intim viszonyt ápolt egy, a román titkosszolgálatnak dolgozó nő – állítja a Magyar Nemzet. A lap hétfőn még úgy tudta, hogy Sz. I.-t kiszorították az országból, keddre kiderült, hogy még hazánkban tartózkodik.

Egy nemzetbiztonsági átvilágításon derült ki, hogy a HTMH-ban dolgozó SZ. I. és férje a román hírszerzésnek dolgozik. A HTMH-ban és korábban az oktatási tárca egyik alapítványánál dolgozó nő intim viszonyba került egy volt és egy jelenlegi miniszterrel, valamint a HTMH elnökével – állította a Magyar Nemzet hétfői számában.

A lap úgy tudta, hogy a házaspárt – melynek férfi tagja korábban az RMDSZ magyarországi irodáját vezette – kiszorították az országból, vagyis nem hosszabbították meg hazai tartózkodásukat lehetővé tevő dokumentumaikat. Az ügy kipattanása nyomán az Index kiderítette: mind Sz. I., mind pedig férje Magyarországon van, sőt a férj tartózkodási engedélyt is kapott a magyar hatságoktól.

Az internetes lapnak nyilatkozott Szatmári Tibor, az Index által Szatmári Ildikónak nevezett Sz. I. férje, aki egyrészt tagadta, hogy a román titkosszolgálatnak dolgozna, másrészt közölte: az RMDSZ-t kritizáló radikálisok akciójáról van szó. Szatmári Tibor azt is elmondta, hogy munkaviszonya azért szűnt meg az RMDSZ-nél, mert a párt kormányra kerül, így munkáját hivatalos diplomáciai csatornákon a román külügyi tárca végzi. Másként emlékezett a szintén az Indexnek nyilatkozó Markó Béla miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök, aki szerint pártja nem tartott igényt Szatmári munkájára. Az MTI-nem nyilatkozó Bálint-Pataki József volt HTMH-elnök tagadta a lap vádjait, míg Batiz András kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy a magyar szolgálatok végzik a dolgukat.

A Magyar Nemzet keddi számában további információkat is nyilvánosságra hoz az üggyel kapcsolatban. A lap állítja, hogy a nő aktívan is kémkedett. Valahogy az ukrán és a román hatóságok birtokába kerültek a magyar igazolvánnyal rendelkezők személyi adatai, és valaki dokumentumokkal segítette a román államot határon túli magyar civil szervezetek ellen folyó pereiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik