Belföld

Bászájev Beszlán folytatását ígéri

Samil Bászájev csecsen szeparatista gerillavezér magára vállalta a több mint 300 gyermek halálával járó észak-oszétiai akciót, és hasonló véres terroreseményeket ígért, amennyiben az orosz csapatok nem hagyják el csecsenföldet.

A brit Channel 4 kereskedelmi tévé csütörtök esti hírmagazinjának adott interjúban a terrorista vezető magára vállalta a több mint 300 gyermek halálával járó észak-oszétiai akciót, és a tömegmészárlásba torkollt beszlani iskolafoglaláshoz hasonló, újabb terrorcselekményeket ígért Samil Bászájev, az orosz kormány által leginkább keresett csecsen szeparatista gerillavezér. 

Bászájev, – akinek tévényilatkozatából a csütörtöki The Times közölt előzetesen részleteket – azt mondta: kész fegyverszünetre és tárgyalásokra az orosz hatóságokkal, de csak azután, hogy az orosz hadsereg teljesen kivonult Csecsenföldről. Az orosz külügyminisztérium hevesen tiltakozott a tervezett adás hírére.

A terrorista vezér fenyegetőzik is: “További beszlani típusú hadműveleteket tervezünk, mert erre kényszerülünk”. A polgári célpontok elleni támadásokat azzal az érvvel igyekezett igazolni, hogy “mindazokat, akik helyeslik (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) politikáját, adójukkal támogatják a háborút, katonákat küldenek ebbe a háborúba, és azokat a papokat, akik szenteltvizet szórnak rájuk, miképp is lehetne ártatlannak tekinteni (csak azért), mert nincs fegyver a kezükben?”

Bászájev az interjúban elmondta azt is: eredetileg azt tervezte, hogy Moszkvában vagy Szentpéterváron foglal el egy, esetleg két iskolát, de a pénzhiány arra kényszerítette, hogy Észak-Oszétiát, “ezt az észak-kaukázusi orosz helyőrséget” válassza. A körözött csecsen vezér, akinek fejére az orosz kormány 10 millió dollár vérdíjat tűzött ki, kijelentette: soha nem gondolta volna, hogy az orosz hatóságok készek gyermekeket is feláldozni, de – mondta – “kegyetlen módon tévedtem … és nem szolgál örömömre, ami történt”.

Bászájev szerint a beszlani iskola tornatermének teteje nem a túszejtők által elhelyezett robbanószerektől, hanem a különleges orosz erők lángszóróitól szakadt be. A tető beszakadása után kirobbant lövöldözésben több mint 300 gyermek – a fogva tartottak fele – halt meg.

Bászájev felfedte: Aszlan Maszhadov, a csecsen szeparatista ellenállás vezetője maga is azt mondta neki, hogy a beszlani akcióval “túl messzire” ment. Ő erre azt válaszolta Maszhadovnak: kész iszlám bíróság elé állni, és alávetni magát a bíróság szigorának, ha az úgy ítéli meg, hogy büntetést érdemel. Ez azonban csak a csecsenföldi háború végeztével lehetséges – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik