Belföld

Oroszország két napig gyászol

Kétnapos nemzeti gyászt rendelt el Putyin elnök az észak-oszétiai túszdráma áldozatainak emlékére. Egyúttal kemény fellépést ígért a terrorizmus ellen. Elemzők szerint azonban csak a tárgyalásos rendezés hozhat sikert.

Megkezdődött az áldozatok temetése az észak-oszétiai véres terrorcselekmény helyszínén. Vasárnap 22 család búcsúzott el halottaitól Beszlanban, a térségben többséget alkotó ortodox keresztények temetési szertartásának megfelelően. Vasárnap temették az alsó osztályosok tanítónőjét, Vitajeva Galinát is, aki önfeláldozásával 15 gyermeket mentett meg a haláltól azzal, hogy a gyerekeket az ablakon keresztül menekítette ki.



Oroszország két napig gyászol 1

Fotó: AP

Nehéz az azonosítás


A terroristák múlt szerdán több mint ezer embert, többségükben gyereket ejtettek foglyul a beszlani iskolában. Sokat megöltek közülük, kegyetlenkedtek a túszokkal, a gyereklányokat megerőszakolták. Pénteken délben az épületet körülvevő kommandósok az udvaron heverő halott túszokért mentek, amikért két robbanás hallatszott, s terroristák tüzet nyitottak rájuk. Az ezt követő több órás tűzharcban a 26 csecsen és arab terrorista, 10 kommandós és 338 túsz – köztük 150 gyerek – életét vesztette, a sérültek száma eléri a 700-at. A holttestek egy része annyira meg van nyomorítva, hogy a hozzátartozók sem ismerik fel azokat, ezért vér- és hajmintát kell venni az áldozatokról. Az eltűntek száma több mint 200. Nehezíti az eltűntek megtalálását, hogy a túszok között olyan egészen kiskorú gyerekek is voltak, akik még nem tudják megmondani a nevüket. Az iskola 59 tanárából nyolc meghalt. Köztük a hetvenes éveiben járó tornatanár, aki néhány gyerekről életét kockáztatva szedte le a ráakasztott kézigránátokat. További hat tanárt eltűntként tartanak nyilván.








Gyásznapok
II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája arra szólított fel, hogy az összes oroszországi templomban mondjanak misét a tragédia áldozatainak lelki üdvéért. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 6-át és 7-ét, azaz hétfőt és keddet a beszlani áldozatok nemzeti gyásznapjává nyilvánította.

Már nyáron előkészítették az akciót


Időközben kiderült, hogy a terroristák, még jóval túszejtő akciójuk előtt nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot halmoztak fel a beszlani iskola épületében. “A robbanóanyagokat, fegyvereket és lőszereket még a nyáron elhelyezték az iskolában, ahol építkezés folyt” – mondta el az észak-oszétiai különleges szolgálatok egyik tagja az Interfax orosz hírügynökségnek. Az illető közlése szerint tanúk, túlélő túszok elmesélték, hogy a szerdai túszejtés kezdete után nem sokkal a terroristák egy iskolai rejtekhelyről hozták elő a fegyvereiket.







Értelmetlen időhúzás
Térségi elemzők szerint Csecsenföldön gyakorlatilag értelmetlen az oroszok eddigi időhúzó technikája. A csecsen népszaporulat ugyanis ötszöröse az oroszokénak, így hosszabb távon nyilvánvalóan kiszorítják a “hóüdítókat”.  

A keménykedés nem célravezető


Putyin elnök hétvégi tévébeszédében határozott fellépést ígért a terrorcselekmények visszaszorítása érdekében. Fellépését ugyan magyarázza az Oroszországban kialakult közhangulat, szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet: a terrorizmus állami erőszakeszközökkel történő visszaszorítására gyakorlatilag semmi garancia, nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakul egy erőszakspirál, vagyis a terrorcselekmények és az államvédelmi válaszok csak tovább erősítik egymást. Éppen ezért hosszabb távon csak a tárgyalásos megoldás vezethet sikerre. Igaz, ennek a mostani terrorakció és az egy héttel ezelőtti oroszok által befolyásolt csecsen elnökválasztás fényében nincs sok esélye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik