Belföld

Véglegesítették a paprikalistát

Lezárnak tekinthető a kereskedelmi forgalomban talált aflatoxin tartalmú fűszerpaprika vizsgálatsorozata - közölte az országos tiszti főorvos. A rendőrségi vizsgálat még folytatódik.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat internetes oldalán nyilvánosságra hozták a kifogásolt tételek végső listáját, amelyen 48, a megengedettnél nagyobb káros anyag tartalmú fűszerpaprika-készítmény található. A honlapon közzétették a bevizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánított mintegy 400 fűszerpaprika terméket is.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szerint az ÁNTSZ biztosítja a lakosság, a vendéglátó és közétkeztetést végző egységek számára, hogy az egyértelműen veszélyes, illetve a bizonytalan tételeket, az ország 136 intézetében átvételi elismervénnyel beveszik és gondoskodnak annak elégetéséről. Bizonytalannak azok a tételek tekinthetők, amelyeket október 27-e előtt vásároltak, és nincs meg az eredeti csomagolása így nem visszaazonosítható. Bujdosó elmondta, hogy valószínűleg sosem derül ki, hogy a fertőzöttnek minősített paprika hány százaléka a teljes fűszerpaprika készletnek, így azt sem lehet meghatározni, hogy mekkora kárról lehet szó. Ennek oka az, hogy az egyes kifogásolt tételek teljes, forgalomba került mennyisége nem ismert, ezt a gyártók nem tudták megmondani – mondta.

Az ügyben a gyártókkal szemben rendőrségi vizsgálat zajlik, amíg az le nem zárul, az ÁNTSZ nem kezdeményezhet semmilyen szabálysértési eljárást, de a veszélyes paprikatételek vonatkozásában kötelességük a minőségvédelmi bírság kiszabása. Ez akár több millió forint is lehet, ugyanis a kifogásolt tételek árát kell kifizetnie a cégeknek – fűzte hozzá.

A kormány október végén rövid időre az összes fűszerpaprikát tartalmazó készítményt kitiltotta az üzletek polcairól, mivel három gyártó termékében az aflatoxin, egy, a mikotoxinok családjába tartozó mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet. Egyben bejelentette: javasolni fogja az Európai Uniónak, hogy az addig vizsgált pisztácia és földimogyoró mellett a fűszerpaprikánál is végezzenek mikotoxinra vonatkozó vizsgálatokat a termék EU-ba lépésekor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik