Belföld

OTP – újabb hídfő délen

A minapi horvát bankvásárlás után immár aligha kerülheti el az OTP a Balkán bankára megtisztelő címet. Annál is kevésbé, mert a pénzintézet idei kiemelkedő eredményeinek egyik legfontosabb forrása a bolgár leánybank.

Nem keltett meglepetést Horvátországban, hogy az OTP Bank Rt.-é lett a horvát Nova Banka. A szerződések minapi aláírásáról olyan szolid terjedelemben tudósítottak a lapok, ami azt sugallta, hogy a 236 millió eurós vételárért elkelt hetedik legnagyobb horvát bank eladásakor a papírforma érvényesült.

Az OTP Bank kedden közleményben tudatta, hogy a Nova Banka d. d. eladói a magyar bank ajánlatát ítélték a legjobbnak a horvátországi hitelintézet 95,59 százalékának megvásárlására kiírt pályázaton.







Szerbiában görög előny
A kiszivárgott hírek szerint az OTP lemaradt az ötödik legnagyobb szerb bank, a Jubanka privatizációjáról, amelyen a görög Alpha Bank csoport lehet a befutó. Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy az OTP szerbiai piacra lépésére további lehetőségek is kínálkoznak. A közeli jövőben ugyanis a Novosadska Banka és a Continental Banka is eladásra kerül.

Csöndben megvették


Az ügylet előzményeihez tartozik, hogy a magyar bank az idén november 24-én nyújtotta be a magántulajdonban lévő Nova Banka részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó kötelező érvényű ajánlatot. A hírek szerint a kedvező elbírálás alapjául a reális vételár, a minden lényeges tranzakciós feltételt tartalmazó ajánlat, illetve a részvény-adásvételi szerződés tervezete szolgált. A 236 millió eurós vételár kapcsán annyi hangzott el, hogy azt a horvátországi hitelintézet jelenlegi és potenciális üzleti értéke, valamint a horvátországi pénzügyi piac kedvező növekedési kilátásai alapozták meg.


Természetesen az akvizíció hivatalosan akkor zárul le, amikor a szükséges engedélyeket is kiadták az illetékes hatóságok és felügyeletek. A hírek szerint a szükséges engedélykérelmeket még nem nyújtották be, azok az előkészítés fázisában vannak.








Meglepetésszázalékok
A legutóbbi gyorsjelentés idején az OTP eredményeire vonatkozó elemzői konszenzus valahol 33-34 milliárd forintos nettó profit körül szóródott, ennél több mint 20 százalékkal lettek jobbak a tényszámok: a 41 milliárd forint feletti harmadik negyedéves és a 108 milliárd forint feletti kilenc havi nettó eredmény.


Nem csupán stratégia, hanem napi bevétel


A regionális terjeszkedés ma már nemcsak stratégiai szempontból fontos az OTP számára, bár az is tény, hogy Csányi Sándor úton-útfélen hangoztatja, véleménye szerint az OTP Bank a régió legerősebb bankjai közé fog tartozni, mivel még időben be tudott lépni a környező országok piacaira. Igen ám, de a pénzintézet legutóbbi gyorsjelentése már arról is tanúskodott, hogy az OTP várakozásokat meghaladó mértékű profitja csak részben magyarázható a kamatmarzsokkal, legalább ennyit nyomnak a latban a leányvállalati eredmények.

Jellemző adat, hogy az OTP Bank szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko az első kilenc hónapban 134,6 millió szlovák koronára növelte adózott eredményét az egy évvel korábbi 13,41 millióhoz képest. Ami, akárhogyan is számoljuk, a profit megtízszereződését jelenti. Ennél is többet hozott a konyhára a külföldi érdekeltségek közül a bolgár DSK Bank, amelynek 8 milliárdos profithozadéka azért is figyelemre méltó, mert a bolgár jegybank fékezni próbálta kamatpolitikájával az OTP-leány kihelyezési tevékenységét.


Hisztérikus piac – extra profit


Nem ok nélkül nyomul az OTP a Balkánon. A hazainál magasabb hitelkamatok, a nyugat-európainál fejletlenebb, s éppen ezért komoly növekedési potenciállal kecsegtető bankszféra, s a háborús újjáépítés lázában pörgő gazdaságok együttesen kitűnő lehetőségeket kínálnak a versenytársaiknál talán jobb terepismeretekkel érkező magyar befektetőknek.


Ehhez jön még egy sajátosság: a bolgár DSK és az OTP is rögtön az üzletközpont-beruházásokba vetette bele magát. A Balkánon ugyanis olyan tömeghisztéria kíséri az üzletközpontok megnyitását, ami a világ „elüzletiesedettebb” felén ma már elképzelhetetlen. Ez a hihetetlen kereslet pedig szinte űzi-hajtja az ingatlanberuházásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik