Belföld

Fűszerpaprikát nem árulunk!

Tanácstalanság a vendéglátásban és a kiskereskedelemben, megrökönyödés a fülön csípett fűszerpaprika-forgalmazó cégek körében, csalódottság a hungaricum rajongóinak szívében – betiltották a fűszerpaprika forgalmazását.

A kormány szerdán arról döntött, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól – mondta az egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Az egészségre ártalmatlannak csupán az a fűszerpaprika tekinthető bizonyosan, amelynek a szavatossági ideje 2005. április 15. után jár le. 

Dr. Infó – 06 40 374 636

A nemrég hivatalba lépett Gyurcsány-kabinet azért döntött a paprikakészítmények forgalmazásának tilalmáról, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.

Magyarországon egy átlagos ember körülbelül fél kiló pirospaprikát fogyaszt el egy év alatt. Ahhoz, hogy ez a bizonyos aflatoxin az ezt meghaladó koncentrációban káros elváltozást okozzon, egy hét alatt el kell elfogyasztani egy évnyi mennyiséget.

A miniszter hangsúlyozta: az intézkedésről azt követően döntöttek, miután egyértelművé vált, hogy a májkárosító és immungátló, valamint az emberek számára rákkeltő aflatoxin kimutatható a közraktárakban tárolt paprikakészítményekben. Az ÁNTSZ megvizsgálta a bolti forgalomban lévő paprikakészítményeket, és megállapította, hogy a Magyarországon forgalmazott fűszerpaprika némelyikében az aflatoxin mennyisége a megengedett szint 10-15-szöröse.







A magyar hús rendben van
A szerdán kirobbant paprikaügy fejleményei nem érintik a legálisan működő magyar húsipart, mivel az olyan biztonsági rendszerekkel rendelkezik, amellyel kiszűrhetők az emberre káros anyagok – mondta az MTI-nek Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) titkára csütörtökön. A Hússzövetség titkára felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy most ne vásároljanak ismeretlen eredetű húsárut sem piacon, sem máshol, mivel azokat nem vetették alá élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek. A szakember a feketegazdaság jelenlétét a húspiacon mintegy 20 százalékosra becsülte. A legális magyar húsipar múlt évi árbevétele mintegy 370 milliárd forint körül mozgott. 

Az ÁNTSZ és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség folyamatosan ellenőrzi a boltokat, a vendéglátóhelyeket és a közétkeztetési intézményeket, hogy használnak, vagy árulnak-e fűszerpaprikát. Az egészségügyi tárca által üzemeltetett, úgynevezett Dr. Info vonalon tájékozódhatnak az érdeklődők az intézkedésről.

A méreg egy, a trópusokon élő gomba által termelt káros anyag, Magyarországon nem él meg, így a csak magyar paprikaőrlemény nem tartalmazhatja a mérgező anyagot. Miután az említett cégek a lakosságot megtévesztve kevertek bele termékeikbe Dél-Amerikából származó paprikát, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség eljárást kezdeményezett a három vállalat ellen.

Addig jár a korsó a kútra…

Az anyagot először szeptemberben mutatták ki, akkor két magyar cég által Brazíliából és Spanyolországból importált 60 tonnányi fűszer aflatoxintartalma a megengedett tízszeresét érte el, ezért a hatóságok megsemmisítést, vagy visszaszállítást írtak elő.


A botrány végképp padlóra küldheti az amúgy sem túl jó állapotban lévő hazai fűszerpaprika-ágazatot – fogalmazott Katona Antal, a Fűszerpaprika Terméktanács titkára a Népszabadságban. A szakember szomorúnak tartja, hogy a kormányzat csak akkor törődik a paprikásokkal, amikor már baj van. A terméktanácsnál attól tartanak, hogy a hír megrendíti a magyar paprikába vetett fogyasztói bizalmat, így még inkább teret nyer a feketekereskedelem.

A napilap összeállítása szerint a paprikabetiltásról értesült vendéglősök lázasan igyekeztek kideríteni, honnan is származik a raktáron lévő fűszer, de hiába. A dobozokon ugyanis nincs rajta a származási hely, bár a jó nevű forgalmazó cégek állították, ők magyar áruval dolgoznak. A kereskedők és a vendéglősök bizonytalanok voltak, mit is kezdjenek a náluk fellelhető paprikával. A Népszabadság által megkérdezettek szerda este még a hivatalos értesítésre vártak, a kereskedők többsége úgy vélte a pultról visszavont pirospaprika raktározásának költségei valószínűleg őket terheli majd.







Téma a parlamentben
A fűszerpaprika-ügy miatt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezte péntekre a testület MDF-es alelnöke, Csáky András. A Demokrata Fórum szeretné, ha az illetékesek tájékoztatnák a bizottság tagjait az élelmiszerbiztonság szempontjából példátlan ügyben.

Célok és mellékhatások


„Csak tévedésből kerülhetett import termék a magyarként jelölt fűszerpaprikába” – nyilatkozta az Indexnek Bartos András, a Szegedi Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint a cég mindössze néhány tíz tonna fűszerpaprikát importált Peruból, amit azért forgalmaztak önálló, a magyarnál 20-30 százalékkal olcsóbb termékként, mert a vásárlók egy része keresi a rosszabb minőségű, de olcsóbb terméket. 

Biacs Péter, az Országos Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója
 szerint a szebb szín érdekében került a mérget is tartalmazó brazil importpaprika a hazai termékekbe – mondta el a szakértő az Indexnek. A fűszerpaprika gyártása során a leszedett terméket szárítva tárolják, de nem őrlik meg, mert az őrlés után csak hat hónapig tartja eredeti szín- és ízvilágát. Ugyanakkor hosszabb tároláskor a csőként vagy bogyóként szárítva tartott növények színe is megkopik. Ezért hoztak be egyes gyártók Dél-Amerikából egy Magyarországon ismeretlen típusú fűszerpaprikát, amelynek eredeti színe nem is vörös, hanem feketés-lilás, így sötéti a megfakuló hazai terméket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik