Belföld

Az SZDSZ támogatni fogja az MSZP jelöltjét

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) támogatni fogja Magyar Szocialista Pártnak azt a jelöltjét, aki sikeresebben kormányozhat - közölte Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő egy televíziós műsorban.

A politikus pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában úgy nyilatkozott, hogy “mi támogatni fogjuk az MSZP-nek azt a jelöltjét, akiről azt gondoljuk, hogy ebben a helyzetben jobban, eredményesebben, dinamikusabban tudja vinni tovább a dolgokat. Továbbvinni a dolgokat; tehát nem eredendően új helyzetet akarunk, hanem egy sikeresebb kormányzást.”

Horn Gábor “vállalhatónak” nevezte a kialakult helyzetet. A két kormányzó párt szombaton egyeztet egyebek között az új miniszterelnökről, miután az MSZP csütörtökön bejelentette: Medgyessy Péter helyett új jelöltet állít. Bár az új kormányfő személyét csak augusztus 26-án kívánja nyilvánosságra hozni az MSZP, a FigyelőNet több forrásból is úgy értesült, hogy Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminisztert jelölik a posztra.



Az SZDSZ támogatni fogja az MSZP jelöltjét 1

Horn Gábor (Fotó: MTI)

A koalíció sikere a lényeg


“Nagyon határozottan jeleztük, hogy ez így nem fog menni; ilyen értelemben ha nem is tiszta lelkiismerettel (…), de vállalhatónak tartjuk azt, ami kialakult” – mondta Horn. A politikus kiemelte: “nem volt megállapodás az MSZP-vel abban (…), hogy ez így lesz”.  A háttéralku tényét Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is tagadta.


Az SZDSZ számára azonban a szombati egyeztetésen nem az új miniszterelnök személye a legfontosabb – mondta az SZDSZ ügyvivője. “Nekünk most egy fontos kérdésünk van, amit holnap végig szeretnénk tárgyalni az MSZP-vel: mik azok a tartalmi kérdések, amelyekhez ragaszkodunk az elkövetkező időszakban ahhoz, hogy sikeres legyen ez a koalíció” – mondta az adócsökkentés, az átfogó adóreform ügyét és a rászorultsági elvű szociálpolitikát kiemelve. Az előbbiben – mint mondta – csaknem megállapodott az SZDSZ az MSZP-vel, az utóbbiban “elvileg egyetértünk, gyakorlatilag messze vannak még az álláspontok”.


Új tárcaleosztás?


Arról hogy a szabad demokraták más vagy új tárcákat kérnének az alku során, azt mondta, az SZDSZ fontos, a jövő szempontjából meghatározó tárcákat kapott a koalíciós megállapodásnál – az oktatásit, az informatikait, a környezetvédelmit és a gazdaságit -, ami “nekünk jó”, s az utóbbihoz ragaszkodni is fog. “Erről nem is akarunk lemondani” – tett hozzá Horn. “Nem arról van szó, hogy kell-e új tárca, kellenek-e új tárcák; nem is mondtuk sehol, se elöl, se hátul, hogy mi plusz tárcákra tartanánk igényt. Hajlandóak vagyunk tárgyalni arról, hogy esetleg egy más kormányzati összetételű kormány működjön. Nem ezt tartom olyan lényeges kérdésnek.” Amire szükség van: “Egy dinamikus, működőképes, hiteles, bizalommal teli kormány és ehhez egy (…) ilyen kormányfő.”


Horn a szombati tárgyaláson a programok egyeztetését tartja a legjelentősebb feladatnak. “Fogunk hallani egy nevet az MSZP-től, amiről azt mondjuk, hogy kialakítjuk az álláspontunkat” – mondta Horn Gábor, aki nem erősítette meg, hogy Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter lenne az MSZP jelöltje. A helyzetről azt mondta: nincs kormányválság. “Ez semmiféle kormányválságot, semmiféle koalíciós válságot nem jelent. Érdekeltek vagyunk, elkötelezettek vagyunk a szocialista-liberális koalíció továbbvitelében, jónak tartjuk az országnak ennek a folytatását” – mondta.


Csillag: megy vagy marad?


Az SZDSZ azt javasolta Medgyessy Péternek, ne alakítsa át kormányát – mondta Horn Gábor pénteken. “Itt komolyabb dolgokról van szó, mint hogy Csillag István miniszter marad-e vagy nem marad miniszter. Itt arról van szó, hogy kell-e, lehet-e ezt folytatni, vagy másképp kell” – mondta. “Mi azt gondoltuk közösen, teljes egyetértésben (az MSZP-vel), hogy Medgyessy Péter rosszul akarja átalakítani a kormányát” – mondta. Ugyanakkor kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy Csillag István gazdasági miniszter maradhat. „Meglátjuk, hogy ki lesz az (a gazdasági miniszter). Szerintem ez egy második, harmadik lépcső” – mondta.


A Medgyessy Péter által a kormányban bejelentett változtatásokról, azok esetleges hatályba lépéséről az ügyvivő azt mondta: az új kormány struktúrájának és programjának a jövő hét második felére ki kell alakulnia. “Sürgető a dolog, mert a legrosszabb, amit tehetünk – mert én, még egyszer mondom, kormányválságot egyáltalán nem látok -, a bizonytalanság érzetének fenntartása. (…) Éppen ezért közös felelősség, hogy nagyon gyorsan lépjünk”


 




 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik