Belföld

Sarkozy gazdaságélénkítésre készül Franciaországban

Nicolas Sarkozy francia gazdasági és pénzügyminiszter kedden vázolt gazdaságélénkítő elképzeléseiben a deficit mérséklésére és a magánfogyasztás növelésére helyezte a hangsúlyt, ennek jegyében állami cégek eladására készül, és a francia kincstári aranykészlet egy részének pénzzé tételét is felvetette.

Gyorsan kell cselekednünk – jelentette ki az egy hónappal ezelőtt hivatalába lépett, s máris a francia kormányzat legnépszerűbb emberének tartott Sarkozy. 2005-re az államháztartási deficitet a GDP 3 százaléka alá kell vinnünk – mondta. Franciaország azért kerülte el eddigi deficittúlépései miatt az EU-beli stabilitási paktum szerint járó brüsszeli büntetést, mert az uniós pénzügyminiszterek megszavazták számára – és Németország számára is – a haladékot.

A miniszter korábban már adókedvezményeket jelentett be járművek és ingatlanok vásárlására, de a jövedelemadó csökkentésének ötletét most elhárította, mondván: nincs semmi értelme, ha nem kíséri a közkiadások csökkentése, és nincs többletbevétel a gyorsabb gazdasági növekedésből.

Közölte, hogy öt éven belül a francia állam birtokában lévő aranyból 500-600 tonna eladásával számol és az állami hivatalokat is karcsúsítják. Körülbelül 100 ezer négyzetméter hivatali területet szeretne eladni a pénzügyi kormányzat öt év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik