Belföld

Lakáshitel: postán is feladhatók a kérelmek a földhivatalnak

Postán is feladhatják a földhivatalnak szánt kérelmüket pénteken éjfélig azok, akik a jelenleg még érvényes, de hamarosan megszűnő kedvezőbb feltételekkel akarnak felvenni lakáshitelt - mondta el az MTI érdeklődésére a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetője.

Akik ma akarják irataikat beadni a földhivatalhoz, hogy még kedvezőbb feltételekkel vehessenek igénybe lakáshitelt, azt postán is megtehetik ma éjfélig, dokumentumaik tértivevényes feladásával – hangsúlyozta Pálfalvi István. A hivatalvezető a pénteki nyitva tartási időről – korábbi nyilatkozatát módosítva – elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken délben érkezett rendelkezése alapján 15 óráig biztosan nyitva lesz a földhivatal, ezután pedig igény szerint, de legfeljebb 19 óráig. “Ha 15 óra után száz ügyfél várakozik, nyitva tartunk, de ha csak egy, akkor nem” – tette hozzá. A hivatalvezető az FVM közleményének megérkezése előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: a hivatal pénteken addig lesz nyitva, “ameddig szükséges”.

A budapesti Budafoki úti földhivatal épületében pénteken délben igen sokan várakoznak, a sorban állók közül mintegy ötvenen az épületen kívül rekedtek. “A család egyik fele itt áll sorban, a másik fele vagy az ügyvédnél, vagy a közjegyzőnél; majd egyszer jön a család másik fele és hozza a kész szerződést, amit ide be akarnak adni” – jellemezte a helyzetet a hivatalvezető.

A sorban állók közül néhányan az MTI érdeklődésére csak annyit közöltek: hajnali négy óra óta állnak a hivatal előtt, s várják papírjaik érkezését. A hivatal dolgozói bizonyos időközönként hangosbeszélőn felszólítják a várakozókat, hogy menjenek a sor elejére azok, akik beszerezték az összes szükséges papírt. Mivel sokan egyelőre a beadandó szerződés nélkül várakoznak, “a kollégák üresben ülnek, és nem tudnak mit átvenni” – mondta Pálfalvi István.

A hivatalvezető tájékoztatása szerint a földhivatalba átlagosan napi 1.500-1.700 ügyiratot hoznak be, ez a szám csütörtökön több mint kétszeresére emelkedett a kormány szerdai bejelentésének következményeképpen. A Fővárosi Kerületek Földhivatala 370 fős létszámából mintegy 280-an dolgoznak ma – tette hozzá.

Az új lakások kamattámogatása az öt éves állampapírok mindenkori legutolsó három havi másodpiaci hozamának 60 százaléka lesz, a használt lakások esetében 40 százaléka. Ez 8 százalékos állampapír-piaci hozamnál 8 százalékos ügyfélkamatot jelent 4,8 százalékos támogatás mellett új lakás, és 9,6 százalékosat, 3,2 százalékos támogatással használt lakás esetében. A jelenlegi rendszerben az ügyfélkamat plafonja fix 5, illetve 6 százalék, az ezen felüli rész az állami kamattámogatás. A támogatott hitelek plafonja új lakásnál 15 millió forint marad, használt lakás esetében a jelenlegi 15 millióról 5 millió forintra csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik