Belföld

Gyanúk és perek a Fidesz-kormány alatt

A Fidesz-kormány alatt feltárt visszaélések jelentős része a kisgazdák, vagy más, az akkori kormányhoz közeli, de nem Fidesz-közeli csoportosulások rovására írható. A kormányváltás után felgöngyölített korrupciógyanús ügyekben az addigra ellenzéki oldalra kényszerült legnagyobb jobboldali pártot és holdudvarát vizsgálta a bíróság, az ügyészség és a KEHI – mikor melyik.

Időrendben haladva, a ciklus első nagyobb korrupciós botránya a békés megyei olajügy volt 1999 végén, ahol Pallag László, Karancsi Tibor és Kuzma Valéria nevét jegyezhettük meg. Az ügy kivizsgálására parlamenti vizsgálóbizottságot is felállítottak, azonban az eredmény nélkül szüntette meg működését – Pallag képviselővel szemben ez idő alatt többen hamis vád miatt tettek feljelentést, illetve személyiségi jogok megsértése miatt többen beperelték.

2000. október 12-én Székely Zoltán képviselőt letartóztatták, és később mentelmi jogát is felfüggesztették a legfőbb ügyész kezdeményezésére, sőt őrizet alá is helyezték. Az első Kisgazda vonatkozású botrányt több másik is követte, így a pártelnök villájával kapcsolatban, Torgyán Attilát vesztegetéssel vádolták meg egy hangkazetta alapján.

Az FVM gazdálkodása körül is sok tisztázatlan kérdés merült fel. Így a Concordia Közraktár, az Agrárinnovációs Kht., és a volt politikai államtitkár, Szabadi Béla került a nyomozó szervek érdeklődésének középpontjába.

A Fidesz-ciklus “záró aktusaként” került az érdeklődés figyelmébe a közigazgatási hivatal. Házi őrizetbe helyezte ugyanis a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2001 augusztusában Lakatos Lászlót, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal főosztályvezetőjét, Entz Béla ügyintézőt, illetve Bereczki Zsuzsanna magánszemélyt, akiket hivatali vesztegetés bűntettével gyanúsít a rendőrség.

A rendőrség rendelkezésére álló adatok szerint L. László, a hivatal főosztályvezetője, annak beosztottja, E. Béla, valamint B. Zsuzsanna, a Bereczki and Partners Kft. vezetője, továbbá egy alkalmazottja a Magyarországra bevándorló külföldi állampolgároktól, a bevándorlási engedélyek megadásáért, anyagi ellenszolgáltatást kért és kapott, esetenként 200-500 ezer forint közötti összegben. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak a bűncselekmények során több millió forint vagyoni előnyre tettek szert.

A két rész közötti átmenetet képviselte a Várhegyi Attila elleni eljárás. Elsőfokon még a Fidesz kormányzása alatt ítélte el a bíróság Szolnok ex-polgármesterét nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, továbbá vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és magánokirat-hamisítás miatt.


Várhegyi az ítélet kihirdetését követően lemondott a kulturális tárcánál betöltött politikai államtitkári posztjáról. Az ügy másodfokon, már a kormányváltást követően folytatódott. Az októberi ítélet egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselőt, pártigazgatót folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Váhegyi ekkor lemondott képviselői mandátumáról.

A Fidesszel kapcsolatban a kormányváltást követően több vád is felmerült. Ezek csupán címszavakban: az Országimázs Központ ténykedése, az Ezüsthajó Kft., a Defend Kft., a Happy End Kft., a Simicska Lajos nevéhez kapcsolt furcsa cégügyek.


Ezeket a ciklus után vizsgáltatta ki a baloldali kormányzat. Egymilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés alapos gyanúja miatt vádemelést javasolt az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága nemrég az Országimázs Központ, a Mert 2000 Rt. és a Happy End Kft. felelős vezetői ellen a „Millenniumi Országjáró”, a „Költségvetési Füzetek”, a „Magyarország mindannyiunké”, valamint a „Hannoveri Expo” című kiadványok elkészítésére létrejött szerződések miatt.


Még tart a nyomozás a martinsalakos házak felújítása miatt, mely ügyben a rendőrség Keller és a KEHI feljelentése nyomán 2,4 milliárd forint felhasználásának jog- és célszerűségét vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik