Belföld

Szombathelyi gyártást telepít Kínába a Philips

Európa legnagyobb szórakoztatóelektronikai csoportja, a Philips bejelentette, hogy tervei szerint katódsugaras tévéképcsőgyártását (CRT) Magyarországról Kínába helyezi át.

A gyártás elköltöztetése nyomán 500 munkahely szűnik meg Magyarországon, Szombathelyen – közölte a Philips Electronics NV. A döntés oka, hogy Kínában alacsonyabbak a termelési költségek – hangzik a hivatalos indoklás. A munkavállalókkal a következő három hónapban folytatják le az egyeztető tárgyalásokat.


 A válsággal magyarázzák

A Philips, Európában a harmadik legnagyobb chipgyártó, már több, nem a fő tevékenységi köréhez tartozó üzletágát választotta le az elmúlt időszakban – írja a Reuters. Ennek oka az, hogy 50 éve nem látott válság bontakozott ki a félvezető iparágban, és a világgazdasági helyzet sem túl rózsás. 

A CRT-gyártás, vagyis a katódképcsövek előállítása a Philips meglévő kínai üzemeiben zajlik majd. A méretgazdaságosság különösen fontos szempont volt a gyártás áthelyezésekor – hangsúlyozza a Philips. Ezentúl az európai vevőket is Kínából látják el – teszi hozzá a közlemény.


A Philips Magyarország Kft. és a Philips Industries Kft. a hollandiai székhelyű Royal Philips Electronics leányvállalatai Magyarországon. A holland vállalatcsoport három nagyobb telephelyen gyártja termékeit nálunk: Győrben, Szombathelyen és Székesfehérváron. Termékskáláján szórakoztatóelektronikai termékek, világítástechnikai berendezések, komponensek és félvezetők, kommunikációs, orvostechnikai és üzleti elektronikai rendszerek, valamint kisháztartási és szépségápolási termékek egyaránt megtalálhatók.


A cég elődje, a Philips Monitoripar Magyarország Kft. 1994 végén alakult Szombathelyen. Feladata az európai piac ellátása színes, 17-21 colos képátlójú CRT és LCD számítógép-monitorokkal. 1999 áprilisától tevékenysége tévé és video kombi nyomtatott áramkörű alaplapok gyártásával bővült.


Tizennyolc vállalat 

A magyarországi Philips csoport 18 Philips érdekeltségű vállalatot foglal magában. Pénzügyi eredményei alapján a Philips a 3. legnagyobb exportőr és a 3. legnagyobb vállalatcsoport Magyarországon. A Figyelő Top 200 adatai szerint 2001-ben exportárbevétele 533 milliárd forint volt.  

Nem a Philips az első


A tavaly megkezdődött cégkivonulások sorába sajnos jól illeszkedik a Philips mostani döntése. A magyarországi elektronikai cégek közül egyre több határoz úgy, hogy olcsóbb termelési költségű országokba helyezi ki a gyártást. A sorban a legjelentősebb az IBM székesfehérvári merevlemez-meghajtókat készítő üzemének felszámolása, a Flextronics az X-box-gyártást szüntette meg Sárváron, a Kenwood Székesfehérvárról vonult ki. A Videoton Veszprémben zár be egy gyárat.


A hagyományos iparágakban tevékenykedő cégek közül a Salamander cipőgyár a múlt héten jelentette be bonyhádi üzemének felszámolását, ahol kilencszáz dolgozót bocsátanak el. Európa legnagyobb építőipari cége, a svéd Skanska ma (kedden) jelentette be, hogy kivonul az itthoni piacról, és az Ikarusbus-Irisbus konszern is kényszerszünetre küldte székesfehérvári dolgozóit.


Az erős forint nem erősíti a magyar gyáripart


A FigyelőNet információi szerint bizonyos – Magyarországon jelen lévő – német érdekeltségű cégeknél felmérés készül arról, hogy számukra milyen előnyökkel járna, ha kivonulnának a magyar piacról. A német és egyéb külföldi cégek döntéseiben nyilvánvalóan fontos szerepet játszik az erős forint.


Még a Rába Rt. vezetői is első számú közellenségnek nevezték nemrégiben a magyar árfolyampolitikát. (A forint egyébként hétfőn a plusz-mínusz 15 százalékos árfolyamsáv erős szélét is átlépte.) A túl erős forint ugyanis gazdaságtalanná teszi a magyar ipari termelést. 


Járai szerint nem versenyezhetünk Kínával


Ezzel kapcsolatban érdekes Járai Zsigmondnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének okfejtése, amelyet a keddi Népszabadságban jelentetett meg. Járai úgy véli: “kétségtelen, hogy az elmúlt két évben jelentősen felértékelődött a forint árfolyama, és ez olyan gyors alkalmazkodásra kényszeríti a vállalati szektort, amely egyeseknek, elsősorban az olcsó bérmunkára építkezőknek és a nettó exportőr kis- és középvállalatoknak jelentős nehézségeket okozhat.”


A jegybank elnöke azonban úgy gondolja, hogy “az Európai Unióban nem élhetünk meg az olcsóbb munkaerőből, e tekintetben Kínával vagy Vietnammal nem versenyezhetünk”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik