Belföld

Padlón a ZA-KO

Felszámolják a Zalaegerszegi Ruhagyár Rt.-t, miután hitelezői a pénzüket követelik. A cég vezérigazgatója viszont bízik az újjászervezésben.

Öt hitelező cég is felszámolási eljárást kezdeményezett a ZA-KO Rt., a Zalaegerszegi Ruhagyár Rt. ellen. A hitelezők, 40, 20 és 5 millió forintos
Padlón a ZA-KO 1

nagyságrendű tartozásokat követelnek a részvénytársaságtól, ezért kérelmezték a felszámolást – tudtuk meg Harrach Pétertől, a gyár vezérigazgatójától. A gyár megmentéséhez mintegy 170 millió forintra lenne szükség, ám ennyi pénze nincs a cégnek.


Licona – hiába

A Zalaegerszegi Ruhagyár Rt. 80 százalékos tulajdonosa az osztrák Licona cég. Az 1928-ban családi vállalkozásként alapított ausztriai vállalat mindent megtett a ZA-KO Rt. megmentéséért – tőkét is emelt, de mindez nem ellensúlyozhatta a piaci nehézségeket – tudtuk meg Harrach Pétertől, a zalaegerszegi ruhagyár vezérigazgatójától. A Licona luxusmodelleket is gyárt, és téli olimpiákra öltöztette két alkalommal is az osztrák válogatottat. 

Összeomlott a hazai piac


A ZA-KO Rt. nehézségeit a külföldi vevők bizalmának megingása, illetve a belföldi piac drasztikus visszaesése okozta – mondja a vezérigazgató. A távol-keleti import ugyanis kiszorította a hazai gyártást, így belföldön alig maradt értékesítési lehetősége a ruhagyárnak. A zalaegerszegi cég helyzetét súlyosbította Harrach szerint, hogy a városi önkormányzat prompt inkasszót, vagyis azonnali pénzlehívást nyújtott be a cég ellen valamivel több mint 20 millió forintos iparűzési adó elmaradása miatt.

Harrach elmondta, hogy korábban tárgyalt a zalaegerszegi polgármesterrel, és akkor ígéretet kapott arra, hogy az önkormányzat nem tesz drasztikus lépést a cég ellen. Ennek ellenére az inkasszót érvényesítette az önkormányzat, és ezt látva a hitelező bank bizalma is megingott – magyarázza a vezérigazgató.


Az önkormányzatnak sem volt fontos a gyár?


Ha az önkormányzatnak nem fontos a ZA-KO megmentése, ő sem tartja lényegesnek a további finanszírozást – gondolhatta a bank. Annál is inkább, mert az önkormányzati inkasszó a bank saját hitelét is megelőzi a visszafizetéskor, így a finanszírozó bank a korábbinál rosszabb helyzetbe került a zalaegerszegi polgármesteri hivatal intézkedése miatt.

Áttételesen tehát az önkormányzat is tehet arról, hogy az 1200 embert foglalkoztató gyár a padlóra került – fejtegeti Harrach. A gyár felszámolása azonban természetesen nem ennek köszönhető, hanem annak, hogy a korábbi vezetés nem hajtotta végre a szükséges leépítéseket: a cég ugyanis csaknem napi egymillió, egészen pontosan évi háromszázmillió forintos veszteséggel működött.

Az egy hónapja kinevezett vezérigazgató ennek ellenére nem adta fel a reményt: szerinte a felszámolás után karcsúbb vállalati szerkezet alakulhat ki, és 500 dolgozó megmaradhat a munkahelyén. Harrach tudja, hogy ez fájdalmas hír a többi hétszáz embernek, de mást egyelőre nem tud ígérni.


21 ezer forint – karácsonyra


Azt is csak nehezen tudták elérni, hogy 21 ezer forintos bérelőleget kapjanak az alkalmazottak, ami pedig karácsony előtt nem sokra elég a családoknak. Ezt tudják a gyár vezetői, de még a 21 ezer forintos előleg is kizárólag az egyik bank jóindulatának köszönhető – jegyzi meg Harrach.

A FigyelőNet megpróbálta megszólaltatni Zalaegerszeg polgármesterét is az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem tudtuk utolérni az önkormányzati vezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik