Gazdaság

A tartalék csökkenti a hiányt az elvárt adó helyett

A központi egyensúlyi tartalékból fedezik az elvárt adó kiesése miatti bevételcsökkenés első félévre eső részét – jelentette be a szerdai kormányülés után Veres János pénzügyminiszter. Közölte azt is, hogy a kabinet nem tett le a közteherviselésben részt nem vevő cégek adóztatásáról.

Három intézkedést tesz a kormány, hogy pótolják azt a mintegy 55 milliárd forintos bevételkiesést, amit az elvárt adóról szóló törvény alkotmánybírósági megsemmisítése okozott – derült ki a kabinet ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Először is felhatalmazást adnak a Pénzügyminisztéiumnak és az igazságügyi tárcának, hogy helyezze hatályon kívül az elvárt adóról szóló jogszabályt – mondta a tárca vezetője. Másodszor 30 milliárd forintot zárolnak az összesen 223 milliárd forintos központi egyensúlyi tartalékból a kiesés ellensúlyozására. Ez a tervezett, de kieső adóbevételek első félévi részét hivatott pótolni. Veres hozzátette: ha a tervezett adóbevételek túlteljesülnek, akkor november 30-ig visszapótolhatják a zárolt összeget.

A harmadik intézkedés pedig arról szól, hogy a kormány március 28-i ülésén dönteni fog arról, hogy a második félévben miből pótolják a kiesést. Ezt a törvényjavaslatot a parlamentnek az április–májusi ülésszakon el kell fogadnia, hogy július elsejétől hatályba léphessen az új jogszabály. Ez a törvény lesz arra hivatott, hogy „a közteherviselésben nem részt vevő vállalkozásokat közteherviselésre szorítsa”.


A veszteséges cégek körét az elvárt adó megsemmisítése után nem lehet bevonni az adózásba – állította korában a FigyelőNetnek Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Egyesületének elnöke.


„Győztünk” – így kommentálta Veres János szerdai bejelentését – miszerint januárban és februárban nem kell befizetni az elvárt adót – Varga Mihály. A Fidesz alelnöke szerint ennek a győzelemnek igazi nyertesei a hazai gazdasági élet szereplői, a kis- és középvállalkozások, mindazok, akiknek be kellett volna fizetni az első két hónapra az elvárt adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik