Gazdaság

Nem lesz külön „benzinkutas” gyógyszer

A patikák összforgalmának töredékét viheti el, hogy január elsejétől a vény nélkül kapható készítmények egy része szupermarketekben, benzinkutaknál is kapható lesz. A gyógyszergyárak ugyanakkor nem gyártanak külön e célra, alacsonyabb hatóanyagú készítményeket.

Az egészségügy tárca várakozása szerint körülbelül 300 vény nélkül vásárolható (úgynevezett OTC) termék kapható majd patikán kívül is, például szupermarketekben vagy benzinkutaknál jövő év elejétől. A tárcától kapott tájékoztatás alapján hatóanyagok szerint aranyér, tyúkszem elleni kenőcsök, fájdalomcsillapítók, hashajtók, orrcseppek, vitaminok szerepelnek a listán. A hatóanyaglista összeállításakor a betegek igényeit, a nemzetközi tapasztalatokat és a készítmények mellékhatásait is figyelembe vették. A végleges lista a tervek szerint december közepére készül el – tájékoztattak a minisztériumban.

Minimális forgalom terelődik át

Lengyelországban néhány éve tették lehetővé, hogy bizonyos készítmények patikán kívül is megvásárolhatók – mondta a FigyelőNetnek Orosz Jenő, a Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az OTC termékek forgalmának alig 5 százaléka bonyolódik gyógyszertáron kívül, ugyanez az arány Nagy-Britanniában – ahol közel 20 éve él a rendszer – 17-20 százalékos.

Magyarországon az elmúlt évben a közforgalmú gyógyszertárak nettó áron 479 milliárd forintos forgalmat értek el, amiből 14 százalékot, vagyis 67 milliárd forintot tettek ki a vény nélküli gyógyszerek. Ha az említett két külföldi példát vesszük irányadónak, akkor hazánkban legfeljebb 3, maximum 13 milliárd forint értékű vény nélkül kapható gyógyszer forgalma kerülhet egyéb kereskedelmi helyekre.

Szigorú biztonsági előírások

Megalapozatlannak tűnnek azok a gyógyszerész-lobbi, illetve az ellenzék által megfogalmazott ellenérvek, amelyek a gyógyszerbiztonságról, illetve a tájékoztatás hiányáról szólnak, utóbbi leginkább arról: „hogyan fog tájékoztatást adni egy benzinkutas a gyógyszerek mellékhatásáról, az alkalmazás részleteiről?”. Az egészségügyi tárcánál határozottan megerősítették lapunknak, hogy a gyógyszert forgalmazó kereskedőknek biztosítaniuk kell a vásárló számára az azonnali tájékoztatást on-line vagy telefonos úton a mellékhatásokról, ellenjavallatokról.

Ezenkívül a patikán kívüli forgalmazás feltétele még a zárt rendszerű elhelyezés, a gyógyszerek beszerzési forrásának, származásának igazolása, a szakszerű tárolás és ellenőrzés. A gyógyszerbeszerzés ugyanolyan ellenőrzött módon történik, szigorú szankciók mellett, mint a patikai forgalmazásnál, s kikötés az is, hogy 14 év alatti kiskorút nem lehet kiszolgálni.

Nem lesz „spéci” gyógyszer

A FigyelőNet által megkérdezett gyógyszergyártók egybehangzóan állították, hogy semmilyen, külön a szupermarketek vagy a benzinkutak polcaira előállított, csökkentett hatóanyagú készítménnyel nem kívánnak piacra lépni, aminek két nyomós oka is van. Egyfelől, a várható forgalom nagysága nem indokolná ezt a lépést, másrészt, mindenféle csökkentett hatóanyagú készítményt újra kellene törzskönyveztetni, végig járni a bürokratikus utat, ami idő- és nem utolsósorban költségigényes lenne. A félreértés abból adódhatott, hogy a minisztérium által kiadott tájékoztatóban az állt: az alacsonyabb hatóanyagú tartalmú készítményt támogatják. A tisztázás során kiderült, hogy ez a már forgalomban lévő termékekre, s leginkább talán a vitamin-készítményekre vonatkozik.

A kisebb kiszerelésű gyógyszerek gyártása és forgalmazása viszont egyértelműen marketing kérdés – vélték a gyógyszergyártók, amelyet a kereslet alakulásának függvényében alakítanak majd – nyilatkozták a FigyelőNetnek.

Ami viszont bizonyos, hogy a gyógyszerek és készítmények a jelenleginél sokkal több helyen, és sok esetben éjjel-nappal megvásárolhatók lesznek. Magyarországon bár 3200 település van, de mindössze 2100 közforgalmú gyógyszertár működik. Lánchoz tartozó, úgynevezett színes benzinkút viszont több mint ezer van az országban, ha csak ezt a szegmens vesszük, egy csapásra felével több helyen szerezhetők be a vény nélküli gyógyszerek, készítmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik