Gazdaság

Maximális PSZÁF-bírság a Providentnek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) helyszíni ellenőrt rendelt ki a Provident Pénzügyi Zrt.-hez, és 2 millió forint – a pénzügyi vállalkozásokra kiszabható maximális összegű – bírsággal sújtotta.

A PSZÁF honlapján kedden nyilvánosságra hozott határozat szerint a felügyelet kötelezte a társaságot arra is, hogy 2007. február végéig szüntesse meg „b” típusú ügynökeinek jogszabálysértő – a pénzügyi intézmény javára, nevében, felelősségére és kockázatára folytatott kötelezettségvállalási, valamint pénzkezelési – tevékenységét.

A Provident a felügyelet célvizsgálatának megállapítása szerint tevékenysége során súlyosan megsértette egyebek közt a számla- és bizonylati rendre, a kamatok elszámolására, a számviteli szabályzatokra, a kiszervezésre, illetve az ügynökök igénybevételére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A vállalkozás addig nem köthet új ügyleteket – a zrt. működését biztosító kötelezettségvállalás, valamint a hitelszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását kivéve –, amíg nem teljesíti maradéktalanul a felügyelet által előírt intézkedéseket.

A társaságnak a határozatban foglaltak végrehajtására intézkedési tervet kell készítenie, s végrehajtásáról havonta jelentést kell küldenie a felügyeletnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik