Gazdaság

Elfogadták a költségvetést

Az Országgyűlés hétfőn este 196 igen szavazattal 7 nem ellenében elfogadta a jövő évi költségvetést. A kormány szerint a felzárkózás, a foglalkoztatás és a fejlődés büdzséjéről van szó, míg az ellenzék kártyavár-költségvetésről beszélt.

A várakozásoknak megfelelően, a kormányzati többség hétfő este megszavazta a 2006-os központi költségvetést. A 196 igen, 7 nem szavazattal elfogadott törvény többek szerint választási költségvetés, míg a kormány úgy véli, a reális lehetőségek, a felzárkózás, foglalkoztatás és fejlődés büdzséjéről beszélhetünk.


A 2006-os költségvetés hiánya 1531 milliárd, kiadási főösszege 7506,8 milliárd, bevételi főösszege pedig 5975,8 milliárd forint. Az eredményszemléletű hiány – a büdzséterv legtöbbet támadott sarokszáma – a GDP 4,7 százalékára rúg. Mindezek mellett a költségvetési törvény 4 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalék körüli inflációval számol 2006-ban.


Az elmúlt két év gyakorlatához hasonlóan – s híven a politikai vállalásokhoz – az államapparátus magán spórol. Kevesebb pénzből kell a tárcáknak jobb minőségű szolgáltatásokat nyújtaniuk. A büdzséterv legnagyobb vesztese a gazdasági tárca, ahol Kóka János tárcavezető már leépítésekbe is kezdett.


Áfa, hiány stb.


A legnagyobb változást a már megszavazott adótörvények gyakorolják a költségvetésre: a felső áfakulcs 25-ről 20 százalékosra csökkentése, valamint a felső szja-kulcs 38-ról 36 százalékosra mérséklése mintegy 200 milliárddal csökkenti az állami bevételeket. A kormány számításai szerint mindezt ellentételezik az előbb említett takarékossági intézkedések és a gyorsuló gazdasági növekedésből származó többletbevétel. A gazdaságelemzők ugyanakkor nem osztják ezt a véleményt, és ismét a deficitcél jelenős túllépésére számítanak. A legkevésbé optimisták 10 százalék körüli hiánnyal számolnak jövőre.


A hiány mértékének kiszámítását nehezíti, hogy több Eurostat állásfoglalás még hiányzik. Ezek határozzák meg ugyanis az autópályák finanszírozását, illetve a hadifelszerelések, jelen esetben a Gripen-beszerzések könyvelési módját. Elemzők szerint a pusztán technikai lépéseken felül is lehetséges, hogy jövőre túllépjük a büdzsében tervezett hiányt.


Módosítók


A költségvetés eredeti tervezetéhez benyújtott és elfogadott módosító javaslatok 200 milliárd forinttal emelték meg a büdzsé kiadásait és bevételeit egyaránt; a javaslatok zöme az önkormányzatoknak és a szociális szférának nyújt többlettámogatást. Ezek a területek nyertek újabb támogatást a fejezeteken belüli átcsoportosítások nyomán, bár ellenzéki képviselők szerint így is elfogadhatatlanul alacsony a helyhatóságok támogatása.


A költségvetési bizottság módosító javaslatát 192 igen szavazattal, 84 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a parlament. A módosítás eredményeképpen a jövő évi büdzsé hiánya – az eredeti javaslathoz képest – 2,3 milliárd forinttal csökkent.


A képviselők alig tértek el az előzetes várakozásoktól, és többségében csak a kormány által támogatott módosításokat fogadták el, míg az ellenzéki – az eredeti büdzsékeret-tervezetet hússzor elköltő – ellenzéki módosítók nem mentek át a szűrőn.

Kártyavár


Az ellenzék a parlamenti vita során kártyavár-költségvetésről beszélt. Varga Mihály fideszes politikus, korábbi pénzügyminiszter szerint a költségvetés bizonytalan alapokra épült, mert a kormány által beterjesztett javaslat bevételi oldala jelentősen felültervezett. Szerinte a szocialista-liberális kormány 33 adóemelést hajtott végre, és jelentősen nőttek mind a lakossági, mind a vállalkozói adóterhek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik