Gazdaság

Amerika miatt hullámzott a tőzsde

A pozitív délelőtti kereskedés után az amerikai termelői árindex publikálását követően erős eladási hullám rázta meg a magyar tőzsdét, amely így 1,42 százalékos eséssel zárta a keddi napot.

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX 20 561 ponton, 1,42 százalékkal alacsonyabb szinten fejezte be a kereskedést. A Richter kivételével minden blue chip veszített értékéből, legtöbbet az OTP. A bankpapír 2,6 százalékos zuhanás után 7190 forinton zárt, a Mol 1,7 százalékos mínuszban 20 400 forintot ért záráskor, a Magyar Telekom pedig 946 forinton fejezte be a napot (1,4 százalékos csökkenést követően). A vezető gyógyszerpapír 34 650 forintot ért záráskor, ez kismértékű emelkedés az előző naphoz képest.

Kisebb pánikot okozott a hazai piacon egy újabb amerikai makroadat: ezúttal a termelői árindex lett a vártnál jóval magasabb. A kora délután publikált 1,9 százalékos mutató hírére két órán belül közel 800 pontos zuhanáshoz vezetett az eladói nyomás (a BUX 21 100 pontról 20 300 pontig esett vissza), amelynek hátterében a felerősödött inflációs félelmek és kamatemelési várakozások álltak. Zárásra kicsit megnyugodtak a kedélyek, és a BUX index 250 pontot korrigálni tudott, ami arra utal, hogy a befektetők hirtelen túlreagálták a kedvezőtlen híreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik