Gazdaság

Drámai ugrás az amerikai termelői árindexben

Az Egyesült Államokban szeptemberben 1,9 százalékkal, 15 év óta a leggyorsabb ütemben emelkedtek a termelői árak. Az index vártnál erősebb megugrása a hurrikánok energiaárakra gyakorolt hatását tükrözi.

A változékony energia- és élelmiszerárakat figyelmen kívül hagyásával a havi áremelkedés üteme mindössze 0,3 százalékos volt.

A Wall Street szakértői a termelői árak havi 1,1 százalékos emelkedésére, illetve a maginfláció 0,2 százalékos emelkedésére számítottak.

Szeptemberben az energiaféleségek ára 7,1 százalékkal emelkedett, 1990 októbere óta a leggyorsabb ütemben, az élelmiszerek drágulása pedig 1,4 százalékos volt, egy év óta a leggyorsabb ütemű.

Az elemzőket most az izgatja, vajon a termelői árak megugrása a vállalatokat a profithányad csökkentésére készteti, vagy áraik emelésére. Ez utóbbi lépés erősíti az infláció fellendülésével összefüggő aggodalmakat. A Federal Reserve, amely 11., egyenként negyedszázalék pontos kamatemelése során 3,75 százalékra vitte fel az irányadó kamatot – az 1958 évi 1 százalékos minimumról -, két hét múlva várhatóan újra kamatot emel, hogy elejét vegye az energiaárak másodlagos árdrágító hatásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik