Élet-Stílus

Húsvéti hosszú hétvége – ki merre lát?

Ha pár napos kiruccanásra vágyunk a húsvéti ünnepek alatt, akkor választhatjuk a „hagyományos” tavaszi úti célokat, azaz Rómát, Londont, Barcelonát vagy Párizst. A locsolók elől azonban a sevillai körmenetbe, az edinburghi várba, a siófoki tojásmúzeumba, a koppenhágai hippi negyedbe is menekülhetünk, de átruccanhatunk a „sógorokhoz” is húsvéti vásárfiáért. Az fn.hu úti tippjei a húsvéti hétvégére.

Bécs: briósnyuszi és óriástojás

Autóval röpke 2,5 óra alatt Bécsben lehetünk, ahol ezúttal a kötelező városnéző körök helyett inkább egyből a schönbrunni kastély felé vegyük az irányt. Sissi egykori lakhelye ugyanis látványos húsvéti vásárnak (Ostermarkt) ad otthont, amelyre a bejáratnál felállított, dekorált óriástojás már messziről csalogat. Az évről évre megrendezésre kerülő vásárban több mint 45 kiállító kínálgatja portékáit a tradicionális kézműves tárgyaktól kezdve a színes húsvéti tojásokon át egészen a kulináris ínyencségekig.

(forrás: Compress)

(forrás: Compress)

A kisebbek marcipán húsvéti nyulat és csokoládéba mártott marcipántojást készíthetnek cukrászok segítségével a marcipántojás-műhelyben, barkakötő kézműves-foglalkozásokon próbálhatják ki magukat, a gyerekmúzeumban pedig húsvéti tojásvadászatra indulhatnak. A felnőttek ezalatt jazzkoncerteket hallgathatnak, kulináris ínyencségeket kóstolgathatnak vagy éppenséggel illatos szappanok és gyertyák kínálatából válogathatnak. Érdemes nagyszombatra időzíteni a vásározást, ugyanis az aznapi gyerekműsor fénypontja a 10 órakor kezdődő program, ami nem más, mint az édes briósnyuszi, csokifinomságok és színes tojások felkutatása.

húsvéti vásárok nyitva tartása

Schönbrunn: 10.00-18.30
Am Hof tér: 10.00–20.00
Altwiener Ostermarkt: 10.00–18.00

Ha még nem fáradtunk el a schönbrunni forgatagban, akkor további húsvéti vásárokba is belekóstolhatunk, például a Kálváriahegyen, az Am Hof téren, valamint a Freyungon. Az utóbbi helyszínen, azaz az Altwiener Ostermarkton mindenképpen fotózzuk le Európa legnagyobb húsvéti tojáshegyét.

Koppenhága: kerékpárra fel!

A világ legélhetőbb városa. Meg a legzöldebb, meg az egyik leggazdagabb – állítja több felmérés. A dán főváros nem tartozik a legnagyobbak közé európai mércével, és a legfelkapottabb turisztikai célpontok közé sem sorolható. Pedig megérdemelné. A dánok, ügyes kereskedők lévén, mindig is fontos szerephez juttatták a várost. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag svéd gyarmat voltak, láthatóan kiegyensúlyozottan tudtak fejlődni a történelem során. Ennek nyomait viseli a város gazdag, de egyszerű stílusú épületeivel. A dánok mostanra gazdagságukat a környezettudatossággal egyesítették. A széles városi utcákon minden szélső sávot leválasztottak a biciklizők számára, akikből jóval több is van, mint autósból. Az anyukák és apukák utánfutós biciklikkel fuvarozzák a gyerekeket is, dugókat maximum a sok biciklis okozhat.

(fotó: D.P./fn.hu)

(fotó: D.P./fn.hu)

Mégis, ha a nyugodt és biztonságos, civilizált város helyett valami meghökkentőt és nonkonformistát szeretnénk látni, akkor irány a Christiania negyed. A korábban hippi kommunaként, lényegében saját államot működtető közösség helyén mára magukat törvényen kívülieknek tartó hajléktalanok laknak sajátos hangulatban. Fontos figyelmeztetés: itt szigorúan tilos fotózni. Különben könnyen elveszíthetjük az értéktárgyainkat.

Cardiff: bárányhús rendelve

Meglepő, de nem is nehéz eljutni Wales fővárosába, Cardiffba. Ha valami angolra, de annál mégis meghittebbre vágyunk, irány a vörös sárkányok hazája. Fapadossal Londonig, majd egy alig kétórás vonatút a Paddington pályaudvarról, és már ott is vagyunk. A háromszázezres város saját kereteinél sokkalta nagyobbnak tűnik, így nem csak egy óra alatt letudható megálló. Mérete és a programok sűrűsége is éppen ideálissá teszi egy hosszú hétvégére. A városban gyakorlatilag minden fontosabb rész, a város kastélya, az öböl és a belváros is gyalogszerrel könnyen elérhető.

(fotó: D.P./fn.hu)

Képgaléria Cardiffról! (fotó: D.P./fn.hu)

A legfontosabbakat említve itt van a Millenium Stadium, amely az új Wembley előtt egész Nagy-Britannia nemzeti stadionja volt, valamint az öböl, vagyis a Cardiff Bay, ahol a kulturális éhségünket csillapíthatjuk. Az evés-ivás különben sem fog sok tortúrát jelenteni, lehet gyorsan és olcsón fish&chips-ezni egy pubban vagy éppen Jamie Oliver egyik éttermében enni valami különlegesebbet (és nem is túl drágán) a főutcán. Persze érdemes megkóstolni a nemzeti ételt a cawlt is, amely egy egytálétel. Nagyon egyszerű pörkölt bárányhúsalappal, (nem a magyar zsírossággal), hanem sárgarépa, póréhagyma, fehérrépa és egy kis krumpli egybefőzésével készült étel.

Cardiffról bővebben itt olvashat>>>

Sevilla: csuklyások között

Ha nincs tömegfóbiánk, nem láttuk a Titkos rend című spanyol krimit (amelyben a nagyhéten követnek el rituális gyilkosságokat Madridban), és van egy kényelmes cipőnk, akkor Sevillában a helyünk. A Nagyhét, azaz a Semana Santa – amely idén március 27. és április 4. közé esik – már évszázadok óta a legfontosabb ünnepnek számít Spanyolországban, különösen Andalúziában (Sevilla, Valladolid, Toledo, Segovia, Burgos, Zamora és Cuenca városokban). Az esemény a világ minden részéről számos látogatót vonz. A különféle testvériségek, vallásos egyesülések (spanyolul: cofradías) tagjai csúcsos süvegálarcba öltözve vonulnak végig a húsvéti körmenet során az óváros szűk utcáin, miközben érintik a székesegyházat. Az egy hétig tartó rituális körmenet során a „csuklyások” (spanyolul: nazarenos) szobrokat, szoborkompozíciókat, templomi ereklyéket vagy pedig keresztet visznek a vállukon. Ám arra is van példa, hogy béklyót erősítenek a bokájukra, így emlékezve Jézus keresztútjára és kínjaira.

A sevillai körmeneten – amelyre évente közel 1 millióan kíváncsiak – több mint 55 testvériség vonul fel, és nem ritka olyan confradias, amelynek a története akár a XIII. századik is visszanyúlik. Igaz, hogy 8-10 órákat kell álldogálnunk, de megéri: a húsvéti körmenet minden érzékszervünkre hat: láthatjuk a színes csuklyások kavalkádját, hallhatjuk a zenei aláfestést (bár nem ritka, hogy egyes csuklyás csoportok csendben vonulnak), közben pedig érezhetjük a tömjén és a gyertya mindent betöltő illatát.

Edinburgh: pubtúrák

Nappal ott a vár a koronázási ékszerekkel és a csodás panorámájával, este pedig a skót pubok sokasága, amelyek a berendezésükkel és a dekorációikkal jócskán lepipálják az angol kocsmákat. Már ezért is megéri Edinburgh-t választani a hosszú hétvégére. Skócia fővárosa szinte családiasnak tűnik a körülbelül 470 ezer fős lakosságával, ráadásul nagyon könnyű eligazodni az ó- és újváros utcahálózatában.

(fotó: F.C./fn.hu)

(fotó: F.C./fn.hu)

Ha végigsétálunk az edinburgh-i várat és a Királyi Palotát összekötő Királyi Mérföld (Royal Mile) sétálóutcán, biztos, hogy nem ússzuk meg skót szoknya és whisky vásárlása nélkül. A Skócia nemzeti ételeként számon tartott, híres-hírhedt „haggis” megkóstolása pedig kötelező program. A töltött birkagyomrot – amely az állat darált belsőségeit tartalmazza zabliszttel keverve, fűszerekkel ízesítve – répából és burgonyából készített pürével és dudaszóval kísérve szervírozzák.

Ha pedig a szuvenírboltok polcait elárasztó Nessie plüssállatka láttán kedvünk szottyan a saját szemünkkel megnézni, hogy a Ness-tóban tényleg él-e a Loch Ness-i szörny, akkor fizessünk be Edingburgh-ben egy egynapos útra.

Siófok: tojás tojás hátán

Ha idén semmi kedvünk tojásfestéssel bíbelődni, de nem akarjuk magunkat megfosztani a húsvéti tojások látványától, akkor keressük fel a hazai tojásmúzeumok egyikét. A siófoki és a zengővárkonyi tojásművészeti magángyűjteményekben különféle technikával készült (például viaszlevonatos, berzselt, batikolt, maratott, karcolt) kézműves és iparművészi értékű dísztojásokat csodálhatunk meg.

(fotó: MTI)

(fotó: MTI)

A Zengővárkonyban található Míves Tojás Gyűjtemény – amely éppen most húsvétkor ünnepli 10 éves fennállását – több mint 5 ezer darabból áll. A tojások 19 ország 55 tájegységéből származnak, elsősorban Európából, kiemelten a Kárpát-medencéből, de az állandó tárlatban megtalálhatóak a távolabbi tájak kultúráját bemutató, izraeli, kínai, indonéziai különlegesebb darabok is. Húsvét hétfőn pedig pluszprogramban is lesz részünk: a zengővárkonyi népi együttes „Húsvéti locsoló”című néptáncos műsorával köszönti a látogatókat.

Amennyiben viszont Siófok felé vesszük az irányt, az ottani tojásmúzeumban mintegy 2 ezer darab dísztojást csodálhatunk meg, akár múzeumi tárlatvezetés keretében. Sőt, a tojásdíszítések motívumvilágáról és a díszítőtechnikákról is mindent megtudhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik