Élet-Stílus

Csődeljárás a SkyEurope ellen

Utasok ezrei rekedtek európai reptereken kedden, miután a SkyEurope keddre virradóra jelezte: valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti. A társaság szóvivője közölte: senkit nem tudnak elszállítani.

Csődeljárást kezdeményezett a SkyEurope Airlines fapados légitársaság ellen a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt megbízott – derült ki a bécsi tőzsde honlapján kedden hajnalban megjelent közleményben.
A lépést azzal indokolták, hogy nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására. A SkyEurope valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti – állt a június óta csődvédelem alatt álló szlovák vállalat közleményében.

Bécsből már nem indult

Az olcsó jegyes légitársaság járatai már hétfő este nem indultak el Pozsonyból. A hírek szerint a vállalat fizetésképtelenség miatt nem kapott üzemanyagot a repülőtéren. Hétfő délután a prágai Ruzyne repülőtér is jelezte, hogy ha a társaság nem egyenlíti ki azonnal tartozásait, keddtől nem indíthatja el járatait a cseh fővárosból.

A SkyEurope bécsi indulással meghirdetett járatai már augusztus közepe óta Pozsonyból szálltak fel, mert a légitársaság nem rendezte határidőre a schwechati légikikötővel szembeni tartozásait. Az utasokat a vállalat buszokkal szállította Bécsből Pozsonyba.

Utasok ezrei rekedtek európai reptereken kedden, miután a SkyEurope keddre virradóra jelezte: valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti. A társaság szóvivője közölte: senkit nem tudnak elszállítani.

Több légitársaság segít

A Malév kedden közölte, hogy 99 eurót kér egy útért bármely célállomásról Budapestre a SkyEurope-jegy felmutatásával. A Prágába utazók vagy onnan indulók ugyancsak 99 euróért kaphatnak repülőjegyet 10 olyan célállomásra, ahová a Malévnak menetrend szerinti járata van. Ezekre az utakra a Malév a budapesti bázisán keresztül szállítja az utasokat.
Az APA összeállítása szerint a SkyEurope járatai a keddre virradóra kezdeményezett csődeljárás miatt nem indulnak egyebek mellett Amszterdamból, Athénból, Barcelonából, Brüsszelből, Bukarestből, Dubrovnikből, Larnakából, Nizzából, Párizsból, Szófiából és Splitből.

Roland Schranz szóvivő elmondta: „Egy csődeljárás alá vont légitársaság nem tud megállapodásokat kötni” más társaságokkal az utasok elszállításáról. Hozzátette: mindenkinek magának kell megoldania, hogy eljusson a célállomásra. Schranz az APA osztrák hírügynökség kérdésére nem tudta megmondani, hogy pontosan hány utasról lehet szó. Az AUA osztrák légitársaság felajánlotta, hogy 150 eurós egységáron mind a 11 érintett repülőtérről elszállítja az utasokat.

A WizzAir is bejelentette, hogy elszállítja a SkyEurope utasait, helyet egységesen 30 eurós áron lehet foglalni a társaság járataira. A bécsi tőzsdén rögtön a keddi nyitás után függesztették fel a kereskedést a SkyEurope papírjaival, miután az évek óta krónikus pénzhiánnyal küszködő társaság ellen Jozef Griscik, a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt szlovák megbízott csődeljárást kezdeményezett, mert nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására. Az APA szerint 5 millió eurón múlott a cég fennmaradása. A szóvivő ezt nem erősítette meg, elmondta viszont, hogy a megbízott lépése “igencsak meglepetésszerű volt”.

A 700 főt foglalkoztató, 10 gépből álló flottát üzemeltető SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott. A SkyEurope közlése szerint 2008-ban 3,6 millióan utaztak a társasággal. A légi közlekedés úgynevezett fapados – olcsó jegyes – ágazatának másik térségi központú nagy szereplője, a WizzAir az utóbbi 12 hónapban 7 millió utast szállított, a piacvezető Ryanair járataira pedig 60 millióan foglaltak helyet tavaly.

Pénzhiány és kölcsönök

Az évek óta krónikus pénzhiánnyal küzdő SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott.

Július végén bejelentették: az osztrák FOCUS Equity B.V. befektetőcsoport 16,5 millió euróval beszáll az Ausztriában bejegyzett SkyEurope Holding AG-ba, ha a holding százszázalékos tulajdonában lévő SkyEurope Airlines a.s. légitársaság szlovákiai pénzügyi újjászervezése sikerrel jár. Aláírtak egy megállapodást a brit Chain Box Technology Ltd-vel is arról, hogy a cég 5 millió eurós áthidaló kölcsönt ad a SkyEurope-nak forgóeszköz finanszírozásra, amíg meg nem lesz az állandó finanszírozás a SkyEurope és a FOCUS befektetőcsoport egyezménye alapján. Egyúttal hangsúlyozták a cégnél, hogy a hitelezői védelem nincs hatással a működésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik