Élet-Stílus

Felkapták a Mamma mia!-szigeteket

Aki megnézi a nyár egyik habkönnyű filmjét, az örökzöld ABBA-slágereket felvonultató Mamma mia! című filmet, minden bizonnyal a forgatásnak helyszínt nyújtó görög szigetek (Szkopelosz és Szkiathosz) felé veszi az irányt. Nézze meg hol nyaralt tavaly Hollywood!

A zenés vígjáték sikere nemcsak a színészeken (Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth) alapult, hanem a csodálatos görögországi környezeten. Romantikus öblök, aranyló homok, dús mandulafenyő-erdők, sikátoros utcák, ókori régészeti emlékek – a Szporádok szigetcsoporthoz tartozó Szkopelosz és Szkiathosz tökéletes helyszínt kínál a kikapcsolódásra vágyóknak. A hotels.com internetes szállodafoglalási honlap júliusi adatai szerint már 70 százalékkal megnőtt a szigetekre utazók száma.

Nudistabarát strandok

Az északi Szporádok szigetcsoport legnyugatibb szigete, a viszonylag kisméretű (mindössze 12 km hosszú) Szkiathosz mondhatja magáénak Görögország legszebb strandjait. A sziget természetes öbölben kialakított strandját, a fővárostól (Szkiathosz városától) 10 kilométerre található Koukounariest 1998-ban Európa legszebb tengerpartjának választottak. A turisták körében kedvelt „beach”-nek számít Agia Eleni, Maratha, Troulosz és a Banana is; ez utóbbi egyik része (a Kis Banana) a nudistáknak van fenntartva.

Szkopelosz madártávlatból (forrás: tripadvisor)

Szkopelosz madártávlatból (forrás: tripadvisor)

Szkopeloszon a legszebb strandok a sziget déli és nyugati partján találhatók, amelyek a sziget fővárosából hajóval vagy busszal egyaránt megközelíthetőek. A sziget legkedveltebb öble a kikötőtől 4 kilométerre lévő Ormosz Sztaphylosz, amely inkább a kisgyermekes családok számára alkalmas. Míg a Limnonari strand a homokos tengerpart szerelmeseinek, addig a csendesebb Velanio Beach a nudizmus híveinek ajánlott, ugyanis ez az egyetlen hivatalos nudista strand a szigeten. A nyugati parton pedig a Kasztani strand (filmturistáknak: itt játszódik a „Does your mother know?” című slágerrel átszőtt filmjelenet) várja a fürdőzni vágyókat.

Bort a szerzetesektől

A körülbelül 5 ezer lakosú (azonban nyáron 10 ezer lakosra duzzadó) Szkiathoszon a kávézókban és hagyományos éttermekben dúskáló kikötőben legtöbbször halászhajók állomásoznak, ám nem ritka, hogy jachtok is. (Filmturisták figyelmébe: ez az a kikötő, ahol a Mamma mia! című filmben Sam (Pierce Brosnan) és Harry (Colin Firth) lekési a kompot.) A Szkiathosz kikötőjét két részre osztó kis félszigeten, az úgynevezett Bourtzin egykor erőd állt, ma viszont szabadtéri kulturális központként működik, ahol görög táncesteket és koncerteket élvezhetünk.

Szkiathosz forgalmas kikötője (forrás: skiathosinfo)

Szkiathosz forgalmas kikötője (forrás: skiathosinfo)

Ha madártávlatból is szeretnénk megcsodálni a szigetet, érdemes felmászni a Szent Nikolaosz (Agios Niolaos) harangtoronyba, ahonnan páratlan kilátás nyílik a kikötőre és a városra. Megér egy túrát az Evangelistria-kolostor, amelynek szerzetesei egyrészt saját bort készítenek, amit árulnak is; másrészt számos madárnak, kutyának és macskának adnak otthont. A kolostornak a görög függetlenségi háborúban is nagy szerepe volt: sok görög harcosnak nyújtott védelmet.

Mély völgyek és magas hegyek – nem csoda, ha a „sziklás” nevet kapta Szkopeloszt. Ezt a kerékpáros turisták talán örömmel konstatálják, főleg mert útjuk során régi kolostorok és tradicionális görög falvak mellett tekerhetnek el. A sziget fővárosában (Chora) a kultúra szerelmesei 120 bizánci templom és egy XIII. századi vár közül csemegézhetnek. A szigeten mintegy 360 templom található, számuk azzal magyarázható, hogy egykor a helybéliek az Úr házában remélhettek menedéket a törökök és a kalózok elől.

szkiathosz és szkopelosz kisokos

Megközelítés: Szkiathoszba – mivel van saját repülőtere – Athénból repülővel lehet eljutni (35 perc alatt), valamint komppal Thesszalonikiból; Szkopeloszon nincs repülőtér, Szkiathoszról szárnyashajóval (körülbelül 45 perc alatt) vagy komppal (körülbelül 1,5 óra alatt) lehet eljutni

Szabadidő: míg Szkiathosz igazi búvárparadicsom, addig Szkopelosz inkább kirándulásra alkalmas (33 túraútvonala van)

Etikett: a kolostorok felkeresésekor a nők fedjék el a vállaikat és a lábaikat, valamint a férfiak is viseljenek hosszú nadrágot

Étkezés: érdemes kipróbálni az ottani specialitásokat, például a helyi sört, illetve Szkopelosz hagyományos sajtos és a fagylalttal kínált mogyorós pitéjét

Hotelárak: 3 csillagos hotelben egy éjszaka körülbelül 11 500-15 ezer, 4 csillagos szállodában 16-20 ezer forintnak megfelelő összeg

Ajándékvásárlás: Szkiathosz főutcája, a Papadiamantis utca kiválóan alkalmas ajándéktárgyak beszerzésére

Filmturistáknak: a Hotel Szkiathosz Princess-ben lakott a filmben Pierce Brosnan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik