Élet-Stílus

Feleslegesen fogyasztanak a szuperkütyük

A baj ott kezdődik, ha egész nap nem tudunk felállni a tévé, vagy a videójáték elől - az áramszámlák pedig szépen lassan, de annál biztosabban kúsznak felfelé. Energiatipp a FigyelőNeten.

Egyre többen és egyre többet használjuk a szórakoztatóelektronika kínálta élvezeteket, újabb és újabb kütyük válnak hétköznapjaink részévé. Figyelemreméltó adat, hogy miközben az alapvető háztartási berendezések például a hűtők, a mosógépek vagy a villanybojlerek egyre hatékonyabbak, az európai háztartások összes áramfogyasztása öt év alatt mégis 10 százalékkal nőtt.

Napi 4 órát tévézünk

Nyilvánvaló, hogy ebben jókora szerepe van a szórakoztatóelektronikai és infokommunikációs eszközök, azaz a tévék, dvd-lejátszók, játékkonzolok, számítógépek, hifik, digitális rádiók elterjedésének. Ráadásul ezekből háztartásonként gyakran már nem elég egy. Egyre több az olyan család, ahol mindenki saját tévéjén nézi a kedvenc esti műsorát.

Feleslegesen fogyasztanak a szuperkütyük 1

Egy angliai tanulmány szerint, míg 2000-ben az átlagos brit állampolgár naponta másfél órát töltött otthoni szórakozással, tévézéssel, számítógépes játékokkal, addig 2005-ben ez már közel két és fél óra volt. Ezt az időt pedig a részben a házimunkától, de főként a szeretteiktől lopják.

Évente 15 ezer forint kiadás

Más források szerint még ennél is többet, európai átlagban naponta 4 órát töltünk a tévé előtt! Kevesen járnak azonban utána, hogy mindez mennyivel pörgeti fel a villanyórát. Egy szolidabb fogyasztású LCD-kijelzős tévékészülék 50-100 százalékkal több áramot eszik meg, mint egy régebbi típusú televízió. A műfaj igazi energiafalói mégis a plazmatévék: ezek akár hatszor annyi áramot is fogyaszthatnak működés közben, mint hagyományos társaik.

Ha naponta csak két óra tévézéssel számolunk, ez akkor is évente 15 ezer forintos plusz a számlában. Aki pedig látott már egész hétvégén a számítógép vagy játékkonzol elé szögezett kamaszt, nem kételkedhet abban, hogy ez a fajta szórakozás a család villanyszámláját is jócskán hizlalja. Mielőtt tehát újabb szuperkütyüt cipelünk haza, érdemes meggondolni, hogy tényleg szükségünk van-e rá, vagy csak megint bedőltünk a reklámnak – tanácsolja az Energia Klub.

A következő részben Felesleges Áruk Fórumát tartunk, olyan elektromos termékeket mutatunk be, amelyekkel teljesen értelmetlenül fogyasztjuk az áramot. Olvasson még több hasznos energiatakarékossági tanácsot a FigyelőNet Energiatippek rovatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik