Élet-Stílus

Elkaszálhatják a Sziget-fesztivált

Óbuda és a főváros vitája miatt komoly veszélybe került az idei Sziget fesztivál. A főváros ugyanis felújítási munkák miatt augusztus 1-jétől le akarja zárni a budai alsó rakpartot. Óbuda így viszont nem engedélyezi a rendezvényt.

Szerda délben Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Sziget bejáratánál, a „K”-hídnál tartott sajtótájékoztatón ismertette azt a levelet, amit Demszky Gábornak írt a helyzet rendezése érdekében. Ebben Bús azt kéri a fővárostól, hogy halassza el a rakpart 2009-ig tartó felújítási munkálatainak megkezdését augusztus 21-re. Így ez nem zavarná sem a Sziget, sem a Szent István napi tűzijáték látogatóit.

Fotó www.civertan.hu

Fotó www.civertan.hu

„A rakpart lezárása és a Sziget-fesztivál: a kettő együtt nem megy” – fogalmazott a polgármester. Annál is inkább problémásnak tartja Bús a Sziget idején lezárt rakpartot, mert ugyanakkor a Bécsi úton is felújítás lesz. Ez pedig, tekintettel az autós Sziget-látogatók nagyságrendjére, a kerület lakóinak elviselhetetlen terheket jelentene.

A tapasztalatok azt mutatják ugyanis, hogy a hét alatt kilátogató 4-500 ezer fő nem elhanyagolható része gépkocsival érkezik, és a kerületben parkol. Bús – mindentől függetlenül – ezúton is azt kéri a Sziget látogatóitól, hogy lehetőleg tömegközlekedéssel közelítsék meg az óbudai Hajógyári-szigetet. A polgármester kiemelte, hogy a kerület önálló közterület-felügyelete szigorúan ellenőrizni fogja a szabálytalanul parkoló autókat.

Korábban is kezdeményeztek

A polgármester elmondta: ha útlezárás lesz, akkor nem engedélyezik az
amúgy is jelentős forgalomnövekedéssel járó Sziget nagyobb építményeit
– vagyis, az 500 négyzetméternél nagyobb építmények felépítését
engedélykötelessé teszik.

Bús ugyanakkor a FigyelőNetnek cáfolta az Index állítását, amely szerint meg akarják fúrni a Szigetet. Az önkormányzat esetleges korlátozó intézkedései a III. kerület lakosainak érdekét szolgálják. Azért írták meg Demszky Gábornak a levelet, hogy rendezzék a helyzetet.

A harmadik kerület már korábban is kezdeményezte Demszky Gábornál, hogy csak úgy adjon engedélyt a térséget érintő nagyrendezvényekre – így a Szigetre is -, ha a szükséges parkolókat is biztosítani tudja a főváros vagy a rendezvények szervezője. Mindeddig semmilyen választ nem kapott Óbuda e megkeresésekre.

A Sziget főszervezője a Figyelőnetnek elmondta, hogy csütörtökön lesz egy egyeztetés a fővárossal és a III. kerülettel az ügyben, azt remélik, hogy azon valamilyen megoldás születhet. Gerendai Károly hozzátette: nem gondolkodnak egyelőre azon, hogy mi lenne, ha valóban lezárnák a rakpartot. Úgy látják, hogy nem ez a célja senkinek. Nyilván, ez esetben kártérítési pereket kezdeményeznének, de annyira életszerűtlen helyzetnek látják a Sziget ellehetetlenítését ilyen lépésekkel, hogy bíznak a megoldásban.

Harcban Újpesttel

Mindeközben a Sziget-fesztivál egy birtokháborítási ügy miatt is bizonytalan, ugyanis Újpest polgármestere csendháborítás miatt polgári peres eljárást indított a szervezők ellen. A döntés első fokon júliusban születhet meg, és amennyiben a Sziget számára kedvezőtlenül dönt a bíróság, nem lesz elég idő arra, hogy másodfokig elvihessék az ügyet, így a döntést végre kell majd hajtani.

Legutóbb ebben az ügyben Gerendai Károly a Sziget-fesztivál főszervezője arról beszélt a FigyelőNetnek, hogy a rendőrségen büntetőfeljelentést tett hamis tanúzásért, mert Gerendaiék tudomására jutott egy olyan információ, amely arra enged következtetni, hogy Újpest nem megengedett eszközöket vesz igénybe a bizonyítás során. A tanúvallomások valódiságát megkérdőjelező tényekről, és az ezzel kapcsolatos előzetes tanúgyűjtésről értesültek, amit majd a rendőrség fog kivizsgálni. Ha pedig a gyanú beigazolódik, akkor az már büntetőjogi üggyé válik.

Derce Tamás újpesti polgármester szerint „veszélyes útra léptek” a Sziget-fesztivál szervezői, mert ha nem tudják bizonyítani a hamis tanúzást, akkor az hamis vád bűntette, aminek ugyanakkora a büntetési tétele, mint a hamis tanúzásnak. Derce az MTI-nek elmondta, úgy véli, hogy a háttérben egy 5 milliárd forintos jogügylet áll. A fesztivál rendezői ugyanis még év elején eladták a céget 4,9 milliárd forintért, amelyből 1,9 milliárdot fizettek ki nekik. A szerződés szerint, amennyiben veszélybe kerül a rendezvény, vagy korlátozzák azt, akkor a már kifizetett, csaknem 2 milliárd forintot vissza kell utalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik