Belföld

Tagadja a Miniszterelnökség, hogy Habony hozzájuk tartozik

Habony-Arpad-a-vilagurben(960x640).jpg (habony árpád)
Habony-Arpad-a-vilagurben(960x640).jpg (habony árpád)

A tanácsadó Lázár kabinetjétől kapott belépőt, a Miniszterelnökség szerint viszont csak tanácsokat adni jár be a Parlamentbe, nem áll velük munkaviszonyban.

Szerdán az Országgyűlés Hivatala egy közérdekű adatigénylésre adott válaszban közölte: Habony Árpád tanácsadónak a Miniszterelnökség adott állandó belépőt egy olyan házelnöki rendelkezés alapján, amelynek értelmében a Miniszterelnökség munkatársai jogosultak ilyen belépő megszerzésére. Mint ismert, eddig nem árulták el, hogy Habony kinek a megbízásából látja el tanácsadói feladatait, kitől kap ezért fizetést.

A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban közölte: Habony Árpád tanácsait, észrevételeit számos politikus meghallgatja. “Ezekre a beszélgetésekre gyakran a Parlamentben kerül sor, ezért van neki állandó belépője, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával” – közölték.

Az Együtt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs jelezte: írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz Habony állandó parlamenti belépőjével kapcsolatban. Egyebek mellett arra kíváncsi, honnan tudható, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha nem esett át ilyen ellenőrzésen; Orbán Viktor adott-e utasítást Lázár Jánosnak arra, hogy Habony állandó parlamenti belépőt kapjon; ha nem, a miniszterelnök tervezi-e Lázár felmentését, amiért nem tartotta be a házelnök rendelkezését és a döntés meghozatalakor megkerülte a kormányfőt.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) közleménye szerint a Miniszterelnökség jogot sért vagy hazudik. “Felmerül, hogy a Miniszterelnökség és Lázár János korábban hazudott, amikor azt állította, hogy nem állnak szerződéses viszonyban Habony Árpáddal. Amennyiben viszont nem létezik szerződéses viszony, akkor hagyják abba a jogsértést és tartsák be a házelnöki rendeletet: vonják meg Habony Árpád belépési engedélyét!” – követeli az ellenzéki párt. 

A PM felszólítja Lázár Jánost, hogy tisztázza a Miniszterelnökség és a Habony Árpád közötti kapcsolatot; egyúttal jelzik azt is, hogy közérdekű adatigénylést nyújtanak be a Habony és a Miniszterelnökség közötti kapcsolatot tisztázandó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik