Közélet

Nincs járványveszély a menekülthelyzet miatt

A kormány nem tervezi a hatályos jogszabályok módosítását, mert nincs rá szükség.

„A hatóságok jól kezelik a migrációval összefüggő közegészségügyi helyzetet” – jelentette ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés népjóléti bizottságának szerdai ülésén. Paller Judit azt mondta, voltak drámai helyzetek, amikor az országba érkezők nem a gyűjtőpontokat vették igénybe, így nem állt rendelkezésükre kialakított infrastruktúra.

Járványveszély nincs, csak járványügyi kockázat – közölte a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a menekültekkel kapcsolatba kerülő embereket kellően felkészítették, eddig sem a körükben, sem az ott szolgálatot teljesítő rendőröknél nem történt fertőzés.

Arra a kérdésre, hogy a menedékkérőket szállító MÁV-szerelvényeket és buszokat sikerült-e kellőképpen fertőtleníteni, Paller Judit nem tudott választ adni, azt mondta: ezt a MÁV tudja megmondani. Ugyanakkor a vasút- és busztársaságoknak meghatározták azokat a fertőtlenítőszereket, amelyekkel dolgozhatnak.

Szlávik János, a budapesti Szent László Kórház osztályvezető főorvosa azt mondta, eddig négy embert kezeltek maláriával, akik meggyógyultak és nem jelentenek veszélyt a lakosságra, mert a betegség nem terjed emberről emberre. Hasmenéses eseteket kezeltek, jellemző a tetvesség és rühesség is – mondta.

A főorvos beszélt arról is, hogy Irakban kolerajárvány van, Afganisztánban és Közép-Afrikában leprás megbetegedéseket tapasztaltak, a törökországi menekülttáborokban pedig hastífuszjárvány van. Ugyanakkor alig találkoznak olyan betegséggel, amely miatt járványügyi zárlatot kellene elrendelni.

A kormány részéről elhangzott az ülésen, hogy a karantén bevezetése nem csökkentené a járványügyi veszélyt és nincs jelenleg olyan közegészségügyi helyzet, amely miatt a hatályos jogszabályokat felül kellene írni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik