Közélet

Zárva a röszkei és az ásotthalmi határátkelőhely, Hegyeshalom nyitva

Szünetelteti a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától a rendőrség, jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A rendőr ezredes ismertette: erről az intézkedésről a szerb oldalon kialakult helyzet miatt döntöttek, mivel a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak a határ túloldalán tartózkodó illegális bevándolók miatt. A határátkelőhelyek működésének szüneteltetéséről a szerb hatóságokat értesítették.

Balázs László elmondta: ha a működéshez szükséges feltételek biztosítottá válnak, az ORFK vezetője dönthet arról, hogy az átkelőhelyeket ismét megnyitják a forgalom előtt. Ismertette: idén januártól éjfélig 200 778 illegális bevándorlót regisztráltak, ebből a hétfői napon 9146-ot, akik közül 8850-et a szerb-magyar határszakaszon.

Beszámolt arról, hogy éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat az ideiglenes biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt. Előállításuk folyamatban van – tette hozzá. Az M1-es autópályán Ausztria irányába áll a forgalom, valamennyi más határátkelőn Ausztria irányába az átlépés folyamatosan biztosított – mondta.

Szabó Csontos Stefánia, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője bejelentette: a keddtől hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódóan a bűncselekmények nyomozására egy 100 fős nyomozó egységet állított fel a rendőrség. Ők nem a határrendészeti kirendeltség állományába tartoznak, az ország különböző megyéiből vezényelték őket Szegedre, ahol a munkájukat végzik.

Frissítés

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megnyitotta a személy- és tehergépjármű-forgalom előtt az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető útszakaszát, zavartalanul halad a forgalom.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik